Stalo se tak 6. prosince 1988. Tehdy se sešlo šestnáct kamarádů z vesnice, jimž učaroval zpěv, aby vypracovali pod vedením Luboše Jestřabíka repertoár písní z oblasti Nedakonic, Polešovic, Tučap, Boršic, Ořechova a Zlechova a začali jej pilně nacvičovat.

Nedakonický mužský sbor si jubileum svého vzniku připomíná specifickým charakterem Mikulášského zpívání a zve si a něj pěvecké ansámbly z různých koutů Slovácka. Na ten letošní ročník si pozval do tamního kulturního domu mužské sbory z Uherského Hradiště-Sadů, Kunovic, Vacenovic, Kozojídek, Vlčnova, ale také domácí ženský pěvecký sbor.

V průběhu zpívání okupovalo pódium společenského sálu dvaasedmdesát zpěváků a zpěvaček. Žel, bylo jich o něco víc než diváků. „Mrzí mě, že proti předcházejícím ročníkům, na které přicházelo sto padesát až dvě stě diváků, jich letos přišlo jen šedesát sedm," kroutil rozhořčeně hlavou starosta obce Jaromír Klečka.

Mikulášské zpívání ale přineslo návštěvníkům plno pěkných písniček, humoru a zážitků, protože pěvci vkládali do zpěvu srdce a duši. Nemalou zásluhu na dobré náladě obecenstva měl moderátor Jiří Schneider, který téměř dvouhodinové zpívání provázel vtipným povídáním.

„Setkat se s kamarády a od srdce si s nimi zazpívat a popřát si hezké prožití vánočních a novoročních svátků, to je přece krásný zážitek, na něž se bude dlouho vzpomínat," nechal se slyšet Jiří Ulčík, organizační vedoucí vlčnovského mužského sboru.

Pomyslnou tečkou za Mikulášským zpíváním byla monstrzpěv všech zúčastněných sborů, které se mačkaly na pódiu a zapěly Došli sme k vám na koledu. Píseň, která se stala jakousi hymnou, jež je už léta důstojným puntíkem za Mikulášským zpíváním.

„Škoda jen, že se ho letos nemohl zúčastnit organizační vedoucí nedakonického sboru Miroslav Černý, který je hospitalizován v Olomouci. Ale poslali jsme mu od všech zpěváků a zpěvaček srdečné pozdravy," dodal moderátor Jiří Schneider.