Shodli se na tom oslovení zahradníci a květinářky ze Zlínského kraje. Výjimku tvoří pouze Slovácko. Tam si tento svátek, který připadá na pondělí 8. března, stále zachovává mnoho příznivců.

„Muži v těchto dnech kupují ženám k nadcházejícímu svátku, nejvíce narcisy, irisy, frézie a tulipány. Prostě jarní květiny v pastelových barvách. Rozhodně kupují víc květin před Dnem žen než před Valentýnem, svátkem zamilovaných,“ potvrdila prodavačka květinové síně PH Flowers v Uherském Hradišti Jana Miklová.

Za pravdu jí dala i velehradská květinářka Alena Hanáčková. Obě se shodly na tom, že nejvíce něžných květinových symbolů se prodává před Dnem matek, který připadá na druhou květnovou neděli.

„Moje manželka Jarmila, má ráda bílé a žluté karafiáty, takže ty ji ke Dni žen určitě koupím. V předvečer svátku si připijeme na zdraví červeným vínem Dornfelderem,“ svěřil se s šibalským světýlkem v očích sedmašedesátiletý František Maňásek z Babic na Slovácku.

Naproti tomu se zdá, že muži v ostatních částech regionu si své partnerky zdaleka tak nehýčkají jako pánové z Hradišťska.

„Necítím nějaký zvýšený nárůst. Ten jsem zaznamenala před dvěmi lety, teď to zase kleslo,“ řekla floristka Alena Zbranková z Holešova na Kroměřížsku.

Za pravdu jí dávají i její kolegové ze Zlínska a Vsetínska. „Poslední roky to děsně upadalo. Předloni jsem měl touto dobou šílené objednávky a nyní velice málo,“ postěžoval si Stanislav Sehnálek ze Zahradnictví Pěnička ve Zlíně. Doplnil také, že kdysi míval v zahradnictví deset tisíc primulí, dnes už jen patnáct set.

Podle něj je Mezinárodní den žen v dnešní době neporovnatelný s komunistickou érou a devadesátými léty.

„V současnosti už je MDŽ úplně o něčem jiném. Pamatuji si, že kdysi se pořádaly pro ženy různá posezení, kupovali se kvítka a teď je to takové mrtvé,“ podotkla Blanka Petřeková z květinářství Lucida v Zubří na Vsetínsku.

Všichni se však shodli na tom, že největší zájem je o jarní květiny.

„Lidé si nejvíce berou primulky, narcisy, tulipány, nebo frézie,“ vyjmenovala ty nejčastější Andrea Bolfová z Květinářství U Kamenného mostu z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku.

Veronika Vágnerová, Zdeněk Skalička

INFOGRAFIKA: Jak vznikl MDŽ
Jak vznikl MDŽ