Degustační komise vybírala týden dopředu šampiony v kategoriích slivovice, hruškovice a jiné pálenky. Celkem se sešlo tři sta třicet šest vzorků. Degustace slavila kulaté narozeniny, před dvaceti lety se zde konala vůbec první ochutnávka.

Nejstarším vzorkem, který mohli účastníci koštu okusit, byla slivovice z roku 1973 z Ostrožské Lhoty. Vítězem v kategorii pálenek z modrých plodů se stal Eduard Krátký se svou durancií z roku 1995. Nejlepší hruškovici napálil Vojtěch Radoch ze Lhoty. V poslední hodnocené skupině vyhrál František Vlk za pálenku z rynglí.

Hosté zkoušeli vzorek po vzorku a sami hodnotili, jestli by se s odbornou komisí shodli. „To je individuální, hodně záleží, co člověk ten den jedl. Až dojdeme k devětadevadesátému vzorku, budou už všechny nejlepší,“ pousmál se Josef Kubiš, účastník koštu.

Pořádající mužský sbor, který i vystupoval, si přizval ke zpestření programu cimbálovou muziku Višňa.

Blanka Malušová