Nakonec mezi oceněnými bodovali i místní, kdy druhou příčku za vítězným Petrem Neduchalem ze Svatobořic obsadil Radek Plevák.

„Na košt vlastně přispívám se svými vzorky už od prvního ročníku a mám svůj osvědčený recept, který se samozřejmě neprozrazuje. Můžu ale třeba říct, že nejlepším lihovým základem je určitě vínovice, která je chuťově neutrální a nechá tak vyniknout aromatu ořechů,“ prozradil Radek Plevák z Ořechova něco málo ze svého umění při louhování té správné ořechovky.

Kromě jeho vzorku mohli návštěvníci kulturního domu v Ořechově vyzkoušet také ořechové buchty či ořechovky z Chorvatska, Rakouska a Slovenska. Ta nejstarší pak měla osmnáct let.

„Oficiálně je to jediný košt zaměřený výhradně na ořechovky, i proto je zároveň tím největším. Nicméně vzorků se nám sešlo docela dost, přestože byla tentokrát kvůli suchu úroda ořechů horší. Raritou je určitě kromě těch zahraničních i ořechovka s příchutí chilli,“ dodal za pořadatele Martin Rokyta.