Perličkou celého dne se stal fakt, že organizátorům spolu s návštěvníky podařilo překonat rekord.

„Asi dvojnásobně jsme překonali národní rekord ve sběru baterií,“ potvrdila v neděli informaci koordinátorka akce Monika Večerková. Podrobná čísla čtenáři najdou ve středeční příloze Slovácké noviny.

Vrcholem celého odpoledne bylo otevření Kovozoo v 15 hodin. Jedinečný projekt vymyslel generální ředitel společnosti Kovosteel Bronislav Janeček.

„Nechal jsem se inspirovat při návštěvě Tunisu před několika lety výrobou modelů zvířat ze zbytkového šrotu od místních umělců,“ sdělil generální ředitel s tím, že netradiční zoologická zahrada by měla celkově mít 80 exponátů.

První návštěvníci tak mohli v sobotu obdivovat jednatřicet zvířat, mezi nimi nechyběl například lev, želva, gorila, tučňáci, gepardi, kůň nebo nosorožec.

Pořadatelé u příležitosti slavnostního otevření ocenili i nejlepší tvůrce exponátů. Pětadvacet zvířat hodnotila odborná komise, ve které zasedli kováři i zástupci Kovosteelu. Nejlepší tvůrci získali finanční odměnu.

Na třetím místě za vytvoření geparda skončil Tomáš Mlčák a získal odměnu 20 tisíc korun. O první místo se podělili Petr Hanáček s gorilou a Jan Šerák s dalším gepardem a rozdělili si 80 tisíc korun.

Pořadatelé připravili pro příchozí ale i mnoho dalších aktivit. Mohli se nechat vyzvednout plošinou a podívat se na Staré Město a okolí z výšky, vyzkoušet si skákací boty nebo se podívat jak se takové zvíře z kovu vyrábí.

Na pódium v areálu se potom vystřídalo několik vystupujících, mezi nimi nechyběla cimbálová muzika Rubáš s folklorním souborem Dolinečka, kapela Štrůdl nebo kouzelník Jirka Hadaš.

Na své si na ale Dnu Země přišly především děti. Mohli se nechat svézt na poníkovi, projít si pohádkovou cestu s vodníkem, králem i princeznou nebo si zaskákat ve skákacím hradě.

„Jeli jsme sem hlavně kvůli dětem a myslím, že se nám to vyplatilo. Strávili jsme příjemné odpoledne. Nejlepší ze všeho ale byla Kovozoo,“ prozradila své dojmy Alena Komárková, která přijela do Starého Města až ze Zlína.