Minulostí je také někdejší parkoviště severně od baziliky Nanebevzetí Panny Marie, které bylo v rámci obnovy centra poutního areálu ozeleněno, a při průtahu obcí byla na něm vybudována ohradní zeď s nikami.

Velkým bezplatným parkovištěm pro řidiče osobních automobilů se stane obchvat Starého Města. Odtud se dostanou poutníci na Velehrad kyvadlovou autobusovou dopravou nebo po Mariánské poutní cestě a cyklostezce. Do Velehradu nebude možný příjezd osobními auty ani od Tupes.

Kyvadlová doprava pro poutníky a návštěvníky

Vedoucí autobusové dopravy ČSAD Uherské Hradiště Vladimír Oswald poutníky ujišťuje, že autobusová kyvadlová doprava bude na Velehrad zajištěna obousměrně z autobusového nádraží v Uherském Hradišti, z vlakového nádraží ve Starém Městě, ale také obousměrně ze Zlechova přes Tupesy na Velehrad. „V pátek 4. července bude obousměrná autobusová kyvadlová doprava zajištěna v čase od 17 do 23 hodin s posledním odjezdem z Velehradu ve 23 hodin. V sobotu, v den národní pouti, bude kyvadlová doprava zajištěna v čase od 6 do 17 hodin, s posledním odjezdem z Velehradu v 17 hodin," informoval vedoucí autobusové dopravy.

Výstup a nástup v obci Velehrad bude ve směru od Starého Města v prostoru autobusové zastávky Velehrad, rozcestí Modrá, ve směru od Zlechova v prostoru náhradní autobusové zastávky v ulici Na Hrádku. Autobusy ve směru od Starého Města se budou otáčet na točně v obci Modrá, autobusy ve směru od Zlechova projedou velehradskou ulicí Na Hrádku a budou se otáčet na parkovišti u historického vinného sklepu. Poutní autobusy budou mít do obce vjezd povolen, ale parkovat budou podle pokynů pořadatelů v Salašské ulici.

„Občané s trvalým pobytem ve Velehradě povolenky k vjezdu nepotřebují. Obecní úřad vydal ke každému číslu popisnému jednu povolenku k vjezdu zdarma. Za každou další povolenku si museli Velehraďané připlatit 30 korun," sdělila Jitka Háblová, účetní obecního úřadu. Velehradští občané, kteří mají pro své hosty povolenky k vjezdu, jim musí zajistit zaparkování auta na svém vlastním pozemku.

Autem se na Velehrad dostanou pouze místní

„Policisté, kteří se budou v době konání Dnů lidí dobré vůle pohybovat ve Velehradě i v místech parkovišť a autobusových zastávek, dohlédnou na dodržování veřejného pořádku, pravidel silničního provozu a uzavírky silnic," informoval tiskový mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.
„Obyvatelé Velehradu i poutníci se mohou pokochat nejen rekonstruovanou bazilikou, ale i areálem kolem ní, které se proměnilo do krásy. Prosím je tedy, aby neničili zeleň a dbali pokynů pořadatelů při vstupech do omlazeného areálu baziliky," vzkazuje lidem velehradský farář Petr Přádka.

Starosta Velehradu Stanislav Gregůrek vzkazuje všem, kteří plánují navštívit Večer lidí dobré vůle a národní pouť, aby v maximální míře využili při cestě na Velehrad i zpět kyvadlové dopravy, zajišťované ČSAD Uherské Hradiště. „Silnice na Velehrad bude totiž pro osobní automobily uzavřena už 4. července 17 hodin až do 5. července 20 hodin. Osobní dopravu organizátoři nasměrují značením na záchytné parkoviště – obchvat Starého Města," informoval velehradský starosta. Doporučil poutníkům, aby využili k cestě ze Starého Města na Velehrad Mariánskou poutní cestu a z Tupes do poutní obce cyklostezku Jana Pavla II.