Celkem čtyřicet pět firem v pátek 26. září a dopoledne v sobotu 27. září vystavilo své výrobky v prostorách tamního Domu kultury a na parkovišti před budovou.

Svou premiéru měla rovněž prezentace na pódiu, která mapovala výstavbu v Uherském Brodě v posledních pěti letech. Téma letošního ročníku výstavy bylo Dům, byt, zahrada.

„Strojírenství, které tu minulý rok panovalo, mě tolik nezaujalo. Letos je toho k vidění více a produkty vázané k bytu a zahradě se mi zdají být mnohem zajímavější. Děti zase uchvátil chodící robot, kterého tu předváděla Střední průmyslová škola a Obchodní akademie Uherský Brod," neskrývala nadšení Věra Valíčková ze Záhorovic.

V široké škále prezentovaných výrobků si to své našel skutečně každý. Nechyběly ukázky oken, postelí, krbů, ale také bytových dekorací, rostlin či naaranžovaných květin.

Malí návštěvníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet letecký simulátor, autodráhu, laserovou střelnici nebo vyhledávání mincí pomocí detektoru. Celou akci si pochvalovali i samotní vystavovatelé.

„Byli jsme zde i minulý rok, a tak víme, že nám tato výstava dokáže přitáhnout spoustu zákazníků. Nejen děti, ale i tatínkové si tu vyzkoušejí naše modely aut a rádi se pak zastaví na prodejně. Je to nejen způsob se prezentovat, ale i skvělá reklama," pochvaloval si Karel Novosád prezentující společnost ASTRA.

Oproti minulému roku, kdy na BRODexpu vystavovaly na tři desítky firem, se zájem zvýšil natolik, že ani prostory navíc nepokryly poptávku vystavovatelů.

„Společnosti si skutečně přejí se tu prezentovat. Dokonce jsme ani nemohli vyhovět všem. Ale věřím, že i tento ročník seznámil návštěvníky s produkty místních firem a zvýšil popularitu řemesel a technických směrů," naznačil místostarosta Uherského Brodu Petr Vrána. Jaké téma zvolí pořadatelé příští rok, to však zatím odmítá prozradit.

„Představu už máme, ale ještě si ji necháváme pro sebe. Bude to překvapení," řekl tajemně Petr Vrána.

Akci pořádá město Uherský Brod spolu s Domem Kultury a občanským sdružením Uherskobrodští Patrioti.

Autorka: ADÉLA BURÁŇOVÁ