To si před časem uvědomili i nivničtí myslivci, kteří se pustili do projektování několika těchto vodních děl. „Krajina nedokáže zadržet vodu a ta v ní pak chybí. Mokřady by měly pomoci navrátit našemu životnímu prostředí vymizelou faunu a flóru, která se na ně váže,“ rozhovořil se o důsledcích nízkého stavu životadárné tekutiny v krajině člen nivnického Mysliveckého sdružení Šaranov Šimon Janča.

Právě nivničtí příslušníci Hubertova cechu jsou autory návrhu mokřadů v pěti lokalitách na katastru obce. Z pětice plánovaných staveb se zatím uskutečnila jedna, další je ve fázi projektování. „To začalo asi před měsícem, do konce roku by měl být projekt s názvem Remízek v Topolově zpracován,“ upřesnil Janča.
Náklady na loňský projekt v lokalitě Topolov – Hliník, která leží asi kilometr od obecní zástavby, vyčíslil starosta Nivnice Jiří Bršlica na více než sedm set tisíc korun. „Obecní rozpočet přispěl sedmdesáti tisíci. Šest set tisíc šlo z evropských fondů, pětatřicet tisíc zaslal i Státní fond životního prostředí,“ zkalkuloval výdaje Bršlica.

Obyvatelé Nivnice snahu tamních nimrodů vítají. „Líbí se mi, že se myslivci snaží stabilizovat krajinu a uvést ji do původního stavu, třeba i ohledně vodního hospodářství. Pamatuji si, že v okolí Nivnice dříve bývaly tři rybníky,“ uvedl Nivničan Karel Šik. „Po melioraci se životní prostředí narušilo a myslivci se jej snaží dát zase do pořádku, držím jim palce,“ uzavřel Šik.