„Předmětem činnosti hodnotitelů bylo každou trofej posoudit z hlediska chovatelského, zda byl odlov proveden správně, či nikoliv, změřit pásmem s přesností na 0,1 centimetru všechny hodnotící ukazatele, zvážit s odchylkou na jeden gram a zjistit její objem.

Všechny trofeje, které prošly rukama hodnotitelů, budou ve dnech 23. až 24. března k vidění na veřejné chovatelské přehlídce trofejí, v kulturním domě v Boršicích,“ uvedl Stanislav Křenek, předseda hodnotící komise a referent myslivosti MěÚ Uherské Hradiště.

Hodnocení trofejí vyžaduje vysokou odbornou úroveň posuzovatelů, poněvadž každý druh zvěře se posuzuje jiným způsobem.

„Většina myslivců se staví k preparaci a přípravě trofejí na hodnocení velice odpovědně, protože jde o vizitku každého lovce. Našli se i ovšem i takoví, kteří trofej pořádně nevyvařili, neodblanili a nevybělili. Takové trofeje budou na chovatelské přehlídce v katalogu trofejí označeny písmenem N, jako neupravené,“ zdůraznil Stanislav Křenek.

Trofeje chovných kusů budou označeny červeným bodem, jenž značí nevhodný odlov z hlediska chovatelského, průběrné a odstřelově správné bodem zeleným, sanitární odlovy nebo úhyny bodem modrým.

Fašank v Kunovicích, 2016.
Basa, slivovice, koblihy a zabijačka. Kunovice ožijí fašankem

„Na chovatelské přehlídce v Boršicích bude k vidění kromě 39 trofejí v hodnotě stříbrných a bronzových medailí 11 zlatých trofejí muflonů, dvě zlaté trofeje daňků a jedna zlatá srnčí trofej. Žádnou z nich nelze ale považovat za nějakou raritu,“ informoval Libor Beníček, předseda myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště.

Na otázku redaktora Slováckého deníku, zda si člověk, který jde na procházku lesem nebo sbírá houby či jiné lesní plody, a nalezne paroží spárkaté zvěře, může jej bez problémů odnést domů.

„Paroží trofejové zvěře, tedy jelena, srnce nebo daňka, patří podle zákona o myslivosti uživateli honitby. Brát si z lesa paroží je bez povolení trestné. Pokud se chce nálezce paroží zachovat podle litery zákona, měl by je odevzdat vlastníku nebo uživateli honitby,“ vysvětluje Libor Beníček.

Obdobné je to i v případě, že řidič auta srazí na silnici zvěř, musí tuto skutečnost ohlásit majiteli honitby. V případě paroží ale lze u majitele honitby získat povolenku k lovu s poznámkou Povolení ke sběru shozu paroží.

Ilustrační foto.
Uvěřil falešné vojákyni. Zaplatil za to city i sedmatřiceti tisíci