Mohlo by se zdát, že podle několika přinesených hub na odemykání hory, a to čirůvek májovek a smrže pražského, který se podobá jedlému smrži kuželovitému, letošní houbařská sezona už začala. „Chutné houby májovky rostly poměrně hojně už před týdnem na travnatých pozemcích nad naší obcí. Dnes jsem je přinesla na naši první mykologickou akci jako důkaz, že opravdu rostou," svěřila se prezidentka salašských mykologů Alena Filípková starší. Prozradila, že lahodné májovky nerostou jenom v lese, ale i na zahradách, na lukách či pod ovocnými stromy. Navíc jsou májovky chuťově a všestranně použitelné houby.

Raritní houbařský úlovek, a to smrže pražského přinesl na odemykání hory Karel Mareček. „Dnes jsem několik smržů posbíral u našeho domu, na místech vysypaných mulčovací kůrou. V ní ale vyrostou pouze jednou, maximálně ještě na jaře dalšího roku, ale plodnice už jsou velice malé," nechal se slyšet salašský mykolog. Aby smrž vyrostl v mulčovací kůře, nesmí být chemicky ošetřena. Smrž pražský je podle salašských mykologů velice oblíbený pro své chuťové vlastnosti. Je velmi ceněnou houbou, zejména v pražských restauracích. „Ze smržů je výtečná omáčka, která přijde v hlavním městě na několik stokorun. Vhodné je houbu také usušit, podrtit v hmoždíři a pak používat jako koření," potvrdil Karel Mareček.

Nádraží ČD v Uherském Brodě.Ilustrační foto.
S přesedáním na vlak v Újezdci je od 15. června konec

Salaští mykologové spoléhají na to, že je letos nebudou znervózňovat stejné rozmary počasí jako v loňské sezoně, kdy na jindy štědrá loviště dolehla houbová bída, ale přesto se nevzdávali naděje. „Loňská sezona byla jen o malinko lepší než ta předloňská. Naplno se rozběhla na pouhých čtrnáct dnů v srpnu, kdy rostlo hodně hřibů dubových a kozáků. Ale stejně jako předloni se před naší podzimní výstavou hub po nich v lese slehla zem," dodala posmutněle Alena Filípková.