Zpívali svobodní chlapci, mladí ženáči i pořádní chlapi, co už něco zažili. A tak je to tady pořád. Proto nebyl problém ustavit regulerní mužský pěvecký sbor. Určitým impulzem byl vznik cimbálové muziky Burčáci i folklorního souboru Míkovjan ve druhé polovině 60. let minulého století. Jejich společného vystoupení koncem roku 1970 se zúčastnil i mužský sbor a byl takto oficiálně ustaven.

Hlavním tahounem byl tehdy zpěvák Zdeněk Snopek (také zkušený tanečník Hradišťanu a vítěz okresní soutěže zpěváků O Slovácký koštéř). V té době bylo na Slovácku jen pár příležitostných mužských sborů, a tak o vystoupení nebyla nouze. Mimo Míkovice se sbor poprvé představil na Kopaničárských slavnostech ve Starém Hrozenkově v roce 1971, pak už následovaly Dolňácké slavnosti v Hluku, mezinárodní folklorní festival ve Strážnici, Jízdy králů ve Vlčnově, v Kunovicích a Hluku, Kosecké písně v Buchlovicích, Slavnosti na Javořině, Ples Květů v Praze, Slovácký ples v Praze a v Brně, každoročně Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti, Popovský kontráš, Krajské dožínky v Kroměříži, Legendy moravského folkloru v Uherském Brodě, dožínky a další akce v Míkovicích atd..

Iva Bittová.
Kam o víkendu? Na Filmovku, cimbálovku či Ivu Bittovou

Na podobných akcích vystupuje sbor dodnes, ale podílel se také na televizních filmech „Cestička pod moje okénko" (1973) nebo „Jízda králů ve Vlčnově" (1984). Zpěv je zaznamenán i na albu „Zpívání z Míkovic“. A vystupoval i v zahraničí (Slovensko, Slovinsko a Německo). Ovšem nejraději chlapi zpívají doma, ať už jsou to akce Burčáků a Folklorní skupiny Míkovice, fašanky, šlahačka, hody, dožínky, vánoční zpívání apod. Jejich předností je, že dokáží i verbovat, i ti nejstarší - zakládající členové Jožka Šobáň, Jaryn Polášek nebo Olin Mařák. Vedoucím sboru je Pavel Zpěvák, o umělecké vedení se starají Jaroslav Snopek a František Holmes Ilík.

Mužský sbor z Míkovic oslaví výročí 50 let existence.Zdroj: Městský úřad Uherské Hradiště

Padesáté výročí si mužský sbor se svými přáteli a příznivci připomene v Míkovicích v sobotu 15. srpna v 17 hodin v areálu hřiště pod „Míkovsků přehradú“. V programu, nad nímž převzal záštitu starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha, vystoupí cimbálové muziky Burčáci a Mladí Burčáci, mužské sbory z Kunovic, Derfle, Hluku, Vlčnova a Nedakonic, ženský sbor z Míkovic, Míkovjan s CM Litera, FS Očovan a pochopitelně jubilující Mužský sbor Míkovice. Mokrá varianta, vzhledem ke koronavirovým opatřením, není uvažována. 

Autor: Miroslav Potyka