„Až do zahájení rekonstrukce v roce 2013 sloužila jako kanceláře revíru Lesní správy Buchlovice, teď v ní vedle muzea bude i centrum environmentálního vzdělávání," prozradil tiskový mluvčí Lesů České republiky (LČR) Zbyněk Boublík. V objektu bude podle něj vybudována expozice historie lesnictví a myslivosti v Chřibech, fořtova kancelář, expozice přírodnin a venkovní expozice lesnických pracovních pomůcek a prostředků. V okolí bývalé hájovny bud zbudováno arboretum, tedy je sbírka živých dřevin – dendrologická zahrada resp. zvláštní botanická zahrada specializující se na výzkum a pěstění dřevin

„Mám velkou radost z toho, že hájenka, v níž jsme s manželkou bydleli 38 let a vychovali jsme v ní společně syny Ladislava, Jana a Huberta zůstane zachována pro jiný účel, než byla postavena. Bude tu nejen pro další generace lesníků, ale také pro širokou veřejnost," neskrýval nadšení sedmasedmdesátiletý Jan Karásek, nejdéle sloužící fořt v hájence pod Buchlovem.

Přestože už tři roky bydlí v Buchlovicích, k hájovně na Novém dvoře, jak se lokalitě pod Buchlovem kdysi říkávalo, se rád vrací. Stejně rád prochází lesními porosty pod starobylým hradem, které pěstoval a staral se v nich o zvěř. „Na podzim, když přišel čas jelení říje, jsme si užili působivého troubení jelenů, různého hlasového zabarvení i výrazu," vzpomíná bývalý nadlesní. Když měli v bytě u Karásků v době říje hodně teplo, nemohli si prý nechat v noci ani pootevřená okna, protože kvůli jelenímu troubení by se nevyspali.

Radost z toho, že severní hájovna pod hradem Buchlovem dostane nový kabát a bude sloužit veřejnosti, má i jednadevade­sátiletý nestor Klubu českých turistů Uherské Hradiště Vojtěch Rosůlek. „První fotku hájenky jsem pořídil stařičkým, ale dobrým fotoaparátem v první polovině čtyřicátých let minulého století. Několik jejích fotek jsem pak zveřejnil ve třinácti ročnících kalendářů s názvem Chřiby," poznamenal nejstarší turista Slovácka.

Jaké historické exponáty nabídne muzeum po jeho slavnostním otevření 24. října letošního roku? „Muzeum bude vybavováno postupně. Hlavní historické exponáty, které zatím shromažďujeme, budou umístěny v takzvané fořtově kanceláři. Ta by měla být vybavena jako ve 30. letech minulého století," uvedl tiskový mluvčí LČR s tím, že v první fázi bude muzeum vybaveno v rámci schváleného společného evropského projektu se Slovenskou republikou s názvem Antonsál – oživujeme lesnické tradice.

V muzeu budou k vidění preparáty lesní zvěře, lovecké vábničký či funkční repliky loveckých zbraní, exponáty buou doplněny audiovizuální technikou. K dalšímu vybavení bude docházet postupně.

Rekonstrukce hájenky vysaje více než pět milionů korun ze zdrojů Lesů ČR. „Bude to v rámci Programu 2020, prostřednictvím kterého LČR podporují a rozvíjejí veřejně prospěšné funkce lesů," uvedl Zbyněk Boublík.

Návštěvníci muzea si po jeho prohlédnutí mohou odskočit na tříkilometrovou lesnickou naučnou stezku, která vede od parkoviště pod hradem Buchlovem směrem k Hořínkové hájence a dále kolem přírodní památky Barborka na vrchol Modla s kaplí sv. Barbory.