„Asi jediný vhodný objekt pro vybudování muzea se nám podařilo vykoupit od místních zahrádkářů. Štěstí nám ale nepřálo při podávání žádosti o dotaci v rámci přeshraniční spolupráce s Trenčínem, kterou jsme nezískali,“ vzpomněl novoveský starosta.

Plány na zřízení muzea proto museli radní odložit. Zhruba šestimilionovou investici si totiž obec bez finančního příspěvku dovolit nemůže.

„Projekt jsme ale nezavrhli. Teď hledáme další možnosti, jak potřebné peníze získat. Pokud by se to podařilo, mohlo by muzeum vzniknout do tří let,“ doplnil Tureček.

Pomoc hledají zástupci obce i v mikroregionu Ostrožsko. Jeho manažerka Jana Bujáková vidí získání příspěvku i po prvotním neúspěchu velmi reálně.

„Vhodný dotační titul se určitě najde. Peníze by se také daly mnohem snadněji získat, pokud by muzeum nebylo zaměřeno pouze na Ostrožskou Novou Ves, ale například na celé Ostrožsko a Horňácko. Nic podobného totiž zatím neexistuje,“ navrhla manažerka, podle které by taková změna projektu znamenala i zvýšení atraktivity muzea.

Nápad ale musí ještě projednat zástupci obce. Pokud by trvali na původním záměru a muzeum by mělo být výhradně obecní, museli by podle Bujáčkové počítat s nižší dotací.

Založení muzea by se obyvatelům Nové Vsi v každém případě líbilo. Mělo by připomínat, jak se dřív žilo, oblékalo či s jakými nástroji se pracovalo.

„Po domech se určitě najde moc starých věcí. Je lepší, když se vystaví, než aby je lidi vyhodili na smetiště,“ zmínila před časem Eva Žajdlíková z Ostrožské Nové Vsi.

Podle současného plánu by muzeum měly v bývalém sídle zahrádkářů doplnit ještě prostory pro zkoušky folklorních souborů nebo výtvarná dílna pro mládež.

Čtěte také:

Vznik novoveského muzea brzdí vysoká cena domu

Anketa: Uvítali byste v Ostrožské Nové Vsi muzeum?