Jsou totiž podle policistů podomácku vyrobené, neoznačené poznávacími značkami a ne příliš bezpečné.

Kutilové jsou především na vesnicích

Drtivá většina z nich však nebývá k vidění ve větších městech. Jezdci na takto vyrobených motorkách jsou tradičně záležitostí spíše menších obcí a vesnic. „Mám dojem, že to ještě zůstává jako jakýsi folklor. Kluci tady na takových motorkách jezdívají,“ připustil například starosta Zděchova Tomáš Kocourek. Jak dále přiznává, lidé si na samozvané motorkáře občas stěžují. „Prozatím se však naštěstí v této souvislosti u nás nestala žádná nehoda nebo něco jinak vážného,“ doplnil starosta.

Nemyslí si však, že by Zděchov byl mezi ostatními obcemi výjimkou. „V tomto určitě nijak nevybočujeme. Za větší a narůstající problém považuji naopak jezdce na čtyřkolkách, kteří ohrožují po lesích zvěř a ničí lesní cesty,“ poznamenal Kocourek.

Novodobá hrozba jsou čtyřkolky

K tomuto názoru se přiklonila také starostka Senice Marie Řezníčková. „Mám zkušenost spíše s moderními a drahými čtyřkolkami. Těch u nás skutečně přibývá,“ potvrdila Řezníčková. S tím, že do centra obce se jezdci prozatím příliš nepouštějí. „Jezdívají zpravidla v lesích a po hřebenovkách,“ doplnila starostka.

Strážci zákona nemají příliš prostředků, jak proti vyznavačům, ať už klasických terénních, či podomácku vyrobených strojů, zasáhnout. „O problémech s jejich rychlou jízdou v lesních porostech či na loukách víme a ve spolupráci s městskou policií je řešíme,“ konstatovala vsetínská policejní mluvčí Ludmila Brousilová.

Lesní jezdci zaplavili Rožnovsko a Hornolidečsko

Podle jejích slov je nejvíce dotčeno okolí Rožnova pod Radhoštěm, Horní Bečvy a oblasti Hornolidečska. „Důvod je nasnadě, tyto oblasti jsou hornaté a poměrně zalesněné,“ vysvětlila Brousilová.

Nehody v lesích jsou nepostižitelné

Přesto policisté nemají v záznamech žádnou dopravní nehodu, která by se zmiňovaných motorkářů týkala. Neznamená to však, že by nebourali.
„Stávají se ale v lesích či na loukách, tedy v místech, na která se nevztahuje silniční zákon,“ poznamenala policejní mluvčí.

Nedá se ani říci, že se motorkářům vždy daří jen unikat. „Zrovna minulý pátek jsme na lesní cestě ve směru na Cáb přistihli třicetiletého Vsetíňana na motorce, ačkoliv je to nelegální,“ prozradil ředitel vsetínské městské policie Nikolaj Martinák.

Provinilec si odnesl bloček na tisícikorunovou pokutu.