Přestože se v poslední době vede spor o to, která ze dvou variant moravské vlajky je ta správná, zda žluto-červená s erbem, či modrá s orlicí, organizátoři jsou rádi za vyvěšení jakékoliv z obou variant standardy.

„Doporučujeme, aby radnice a úřady vyvěšovaly variantu žluto-červenou, ale jsme rádi, když vyvěsí alespoň nějakou. Hlavním smyslem je uvědomění si moravských kulturních hodnot a dědictví,“ poznamenala koordinátorka akce Za vyvěšování moravské vlajky Lenka Holáňová.

Jiří Pavlica a Hradišťan & Vlasta Redl s kapelou.
Na Bzenecké pouti vystoupí excelentní hudební tělesa

Vyvěsit vlajku se chystá také šest ze sedmi měst na Slovácku, tedy všechna kromě Uherského Hradiště.

„Město se do této akce nezapojilo ani v minulých letech, považuje to za historicky neopodstatněné, a to i z důvodů nejasností, týkajících se podoby moravské vlajky,“ podotkl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Z 55 obcí uherskohradišťského okresu vyvěsí moravskou vlajku například Velehrad.

„Iniciativy se účastníme už několikerým rokem proto, že Velehrad je pokračovatelem sídla Velké Moravy. Je tedy logické, že moravskou vlaku symbolicky vyvěsíme. Používáme modrou variantu, jelikož podle odborníků je tato varianta ta správná,“ okomentoval událost velehradský starosta Aleš Mergental.
S podporou inciativy se však Moravská národní obec nesetkává pouze na území Moravy.

"Vlajka Moravy zavlaje ve velké převaze napříč celou Moravou, všemi okresy a kraji – od Jihočeského, přes Vysočinu a Pardubický až po Moravskoslezký," upřesnila Lenka Holáňová. (kve,pb)

Lebku sv. Ludmily můžou lidé uctít na Velehradě
Lebku sv. Ludmily můžou lidé uctít na Velehradě