Přijíždíte-li od něj k Modré, vaší pozornosti ještě před vjezdem do ní neunikne areál Skanzen, jehož součástí je Archeoskanzen s replikami budov z období Velké Moravy, biocentrum Živá voda, Centrum slováckých tradic a hotel Skanzen, k němuž patří objekt s teráriem.

Stručný komentář starosty Modré Miroslava Kováříka k uplynulému roku zní spíše jako statistika.

„Za zmínku stojí, že byla dokončena studie nové zástavby v lokalitě Klínky, která je ke zhlédnutí na obecním úřadě. Průběžně jsme dokončovali projekční činnost a navazující stavební řízení na dlouho připravované záměry obce. Dokončili jsme areál dvora a zahrady u Obecního domu. Máme připraveny nové stylové brány, dokončíme přístup s chodníkem, část oplocení a terénní úpravy,“ rozvyprávěl se první muž Modré.

Herec Slováckého divadla Pavel Šupina.
Přežil covidovou nákazu. Měl jsem štěstí, tvrdí herec Slováckého divadla

Obec podle něj udělala klučinům a holkám radost tím, že na dětském hřišti nechala vybudovat slonicí Růženu, která byla doplněna o lezeckou pyramidu a bezpečnostní dopadové plochy.

Čilý ruch vládl v areálu archeoskanzenu, kde na nově vybudované palisádové oplocení naváže nová nákladní brána s věží, kamennou hradbou a skrytými skladovacími prostory.

„I přes omezující opatření, která nás loni donutila k úsporným škrtům, jsme se snažili se zaměstnanci obce průběžně realizovat opravy jak v obci, tak i v našich areálech. Nucená přestávka jejich provozu kvůli koronaviru byla našimi zaměstnanci plně využita k různým úpravám a opravám,“ shrnul vysvětlení starosta Modré.

Vinaři od Hradiště uspořádali letos už 4. ročník virtuální degustace vín.
Nápad s virtuální degustací vín se vydařil. Kdy budou další?

Stačilo také nahlédnout do Programu rozvoje obce do roku 2025, který je dokumentem, v němž jsou zakotveny rozvojové priority obce Modrá.

„Program, který je hlavním nástrojem řízení rozvoje naší vesnice, vznikl na základě poznání situace v obci, názorů a potřeb občanů, kteří se měli možnost svobodně vyjádřit i na veřejném projednání zmíněného návrhu. Ten formuluje představy o budoucnosti obce spolu s činnostmi vedoucími k naplnění dohodnutých představ,“ neváhal se starosta Kovářík svěřit s Programem rozvoje obce do roku 2025.