Letos se na 20. ročníku koštu sešlo dvacet vzorků přírodních medovin, nízkoalkoholického nápoje z kvašeného medu. „Kupříkladu Hromčíkova Elisa, Křivoklátská klášterní, akátová, Dolská hořká, Hřebečská bylinná hořká, Nektar mlsného medvěda, Medovina z květového medu barrigue 2020, propolisová a další. Z patnácti ochucených medovin to byla například ořechová, levandulová, Cherry, trnková, mandlová, skořicová, višňová, malinová a medovina Damašská růže,“ prozradil správce archeoskanzenu Lubomír Sláma.

„V předvečer této akce se sešla degustátorská komise, v níž byli včelaři, vinař i výrobci medoviny, aby zhodnotili chuť, barvu, vůni a vzhled předložených medovin. Jejich kvalita je podle porotců rok od roku vyšší a vyrovnanější,“ svěřili se unisono porotci.

Tři tituly Krále medoviny pro rok 2023 a zlatou medaili přiřkli degustátoři přírodním medovinám Antonína Přílučíka z Jalubí, Radimu Šedovi ze Zlechova, Josefu Gabrielovi z Boršic a skupině zapsaného spolku Velkomoravané.

Titulem Krále medoviny 2023 a šampionem výstavy v této kategorii byl už poněkolikáté vyhlášen jalubský Antonín Přílučík. V kategorii ochucených medovin přisoudila porota titul Král medoviny 2023 a zlatou medaili Josefu Škoreckému, panu Grebeňovi z Boršic a dvě zlaté medaile Antonínu Přílučíkovi, který se stal v této šampionem za medovinu Damašská růže 2020.

Hrozny šlapaly ve vinařském Dvoře pod Starýma horama v Boršicích také herečky Slováckého divadla. Večer zahrál Banjoband Ivana Mládka.
Hrozny v Boršicích šlapala bosýma nohama děvčata ze Slováckého divadla

V Metodějově škole písemnictví se neochutnávaly jenom medoviny, ale také 24 vzorků českého medu a po jednom z Kréty a Slovinska. Šampionem se v této kategorii stal med lesní od Martina Tomíka ze Včelařství Tomíkovi z Ústí nad Orlicí. Raritou byl med slunečnicový, mrkvový, kmínový a cibulový.

Že už staří Slované dělali medovinu, to potvrdil při jejím koštování archeolog Luděk Galuška. „Řekl bych, že kromě medu vychutnávali v tekutém stavu všechno, i medovinu s názvem Medos,“ utrousil s úsměvem při koštování jednoho z medovinových vzorků archeolog Zemského muzea Brno Luděk Galuška.

Velkému zájmu diváků se těšil 14. ročník stloukání másla, který slovem provázel Lubomír Sláma, duchovní otec Dne medu a medoviny. Máslového klání se zúčastnila čtyři tříčlenná družstva.

16. ročník Zámeckého zpívání na nádvoří Zámečku ve Strání. Jakub Bobčík; pátek 25. srpna 2023
VIDEO: Sedmiletý Jakub ve Strání zpíval i cifroval jak z partesu, podívejte se

„Každý tým si nalil do máselnice pět litrů třiatřicetiprocentní smetany, z níž měl za úkol ustloukat co nejkvalitnější máslo. Při soutěži nebyla rozhodující síla stloukačů, ale správná technika stloukání,“ prozradil Lubomír Sláma. Spolu s Karolínou Vicianovou dbali na dodržování pravidel stloukání, hodnotili čas, váhu a kvalitu stlučeného másla.

Prvenství si vystoukalo trio Kluci z Trpaslíka, druzí byli Syslíci, třetí Hylváty a čtvrtí Mlíčňáci. Hudebně medovými tóny doprovázela klání stloukačů cimbálová muzika Lončáci z Modré.

Nedachlebský džbánek hostil šest pěveckých sborů a jednu sólistku. Ženský sbor Nedachlebjanky.
VIDEO: Nedachlebský džbánek hostil šest pěveckých sborů a jednu sólistku

Po osmi a půl kilech nastloukaného másla, které si lidé mazali na čerstvý chleba, se jen zaprášilo. Ochutnávači másla z kvalitní smetany se olizovali až za ušima. „Máslo šlo jako na dračku, protože bylo mnohem kvalitnější než to, které kupujeme v obchodech,“ nechaly se slyšet Jiřina Veselá s Janou Smetanovou z Uherského Hradiště.

Kromě produktů z činnosti včel mohli návštěvníci ochutnat také medové pivo, medové oplatky, pečivo a medovou zmrzlinu. Malí návštěvníci si mohli na jarmarku ve skanzenu vyrobit svíčky z včelího vosku, nakreslit obrázek, dospělí zase prohlédnout nebo zakoupit malovanou nebo pálenou keramiku, včelařské pomůcky a potřeby.