Kvalita vody je podle Marcely Staškové ze Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě vynikající. „Systém přírodního čistění vody v biotopu je velmi dobře navržen a udržován," ujišťuje návštěvníky relaxačního rybníku Stašková.

„Milovníci vodních radovánek si v něm mohou zaplavat kupříkladu se sto šedesáti centimetrovým sumcem, metr deset dlouhou štikou, více než metrovým tolstolobikem, candáty, kapry, perlíny a dalšími druhy ryb," sdělil Miroslav Kovářík, starosta Modré a duchovní otec projektu Živá voda – Živá škola.

Ryby tam však nezůstanou natrvalo, na podzim budou přesunuty do expoziční části. „Každým dnem čekáme na řemeslníky ze zahraničí, kteří budou v naučném areálu instalovat speciální prosklený tunel," informoval Kovářík. Teprve po jeho sestavení budou moci návštěvníci vzdělávacího projektu pozorovat 
v hlubinách pod hladinou vody život ryb a dalších vodních živočichů bez ohledu na roční období. Tedy i v zimě, kdy hladinu vodní plochy pokryje vrstva ledu.

„Pro návštěvníky relaxačního biotopu platí přísný zákaz vstupu do jeho mokřadní části, která byla osázena rostlinami k čištění vody. Platí tu také zákaz skákání do vody," zdůraznil starosta. Návštěvníci by neměli po dobu koupání používat žádné přípravky na opalování.

V plavecké zóně je hloubka vody až 250 centimetrů, v brouzdališti pro děti jen šedesát. „Voda v biotopu cirkuluje přes písky a kořeny rostlin 
a okysličuje se. Svou kvalitou předčí voda i některá koupaliště na Uherskohradišťsku, která jsou čištěna chemicky," vzkázal návštěvníkům areálu nadšeně Kovářík.

„Biotop, v němž jsme se vykoupali, bude určitě v příštích letech velkým tahákem pro lidi. Bude je sem lákat nejen velice čistá voda, ale také ono pomyslné okno do podvodního světa," nechali se slyšet Jana 
a Jiří Korvasovi.