Pod odborným dohledem vinaře a degustátora Vojtěcha Luži proběhla letos v Kudlovicích už jednačtyřicátá degustace vín a nemohl chybět ani na koštu jubilejní 20. Valentýnské výstavy vín. „K tomu, aby vinař získal nějaké vědomosti, zkušenosti a schopnosti víno hodnotit, k tomu by měl svoji pusu cvičit, k tomu by se měl degustátor takzvaně propít,“ řekne bez okolků Vojtěch Luža. Dává k dobru, že degustátor by měl chutnat svoje i cizí vína s dobrými kamarády, kteří se ke každému vzorku vyjádří, všecko nechválí, ale objektivně řeknou na ochutnaný vzorek svůj názor.

1. FC Slovácko – MFK Karviná
Slovácko se dere do středu tabulky. Dvěma penaltami srazilo Karvinou

A tak se nabízí otázka: Jaký byl pro révu vinnou ročník 2018? „Loňský ročník opět potvrdil neustálé oteplování. Klima se mění, podobá se klimatu, které bylo před půl stoletím v Maďarsku a jižnějších státech. Nepříznivý byl v tom, že to byl už druhý rok velice suchý. Mladé vinice tím suchem velice trpěly, zatímco starší vinice, které mají hluboko kořeny, sucho docela dobře zvládly. Teplé počasí zase přineslo pěknou cukernatost, pokud ta úroda byla úměrná,“ řekne bez okolků vinař. Podotkne, že loňský rok přinesl krásnou úrodu hroznů, které byly vyzrálé, ale bylo jich mimořádně hodně. Vinař, který úrodu nějakým způsobem reguloval, byl na tom lépe.

Jakub Kunt vlevo a vpravo Tomáš Habarta, nejlepší sportovec Uherského Hradiště za rok 2018 do 15 let.
Sportovním králem Uherského Hradiště za rok 2018 je atlet Jakub Kunt

„Velkým plusem bylo to, že hrozny byly díky suchému počasí až do konce jejich sběru mimořádně zdravé. Nehrozilo riziko zhoršení kvality hroznů například hnilobou. Určitě se to bude patrné na průměrné kvalitě předložených vín při nadcházejících degustacích a výstavách. Vadných vín je opravdu minimum,“ neodpustí si poznámku Vojtěch Luža.

Loňský ročník nebude z jeho pohledu asi lepší než ročník 2015. Ten byl podle něj, co se týká kvality, vynikající. Ostatně, projevuje se to nejen na Valentýnské výstavě, ale i na jiných akcích, na nichž se s víny ročníku 2015 setkává.