Protože vysvědčení dostanou až koncem června, museli kluci a holky zatím vzít za vděk třináctým ročníkem akce Odlétáme na prázdniny s podtitulem Military den Kunovice.

„Už název napověděl, že tradiční akce pro děti s rodinami, pořádaná aeroklubem a leteckým muzeem v součinnosti s městem Kunovice a Armádou České republiky bude trochu jiná než v minulých letech. Prostě ve vojenském stylu," informoval Martin Hrabec, ředitel Leteckého muzea Kunovice.
A tak letošní ročník Odletu na prázdniny byl v mnoha ohledech opravdu výjimečný a přinesl spoustu novinek. Mezi dvaadvaceti historickými letouny muzea mohli návštěvníci okukovat střední sovětský tank T-34 z první poloviny 20. století, který byl ve své době nejlepším tankem na světě. Zálohy Armády ČR se před hangárem aeroklubu prezentovaly malou dynamickou ukázkou Checkpoint, ale také dvěma velkými ukázkami Patrola 1 a 2 na louce před muzeem.

Největší raritou byly tři průlety TU-154 OM-BYO Ministerstva vnitra Slovenské republiky, jehož kapitánem byl Viliam Ponišer. „Byly to vůbec poslední průlety nejen nad České republikou, ale i Slováckým aeroklubem, a to ve výšce 30 a 50 metrů," řekl nadšeně šéf leteckého muzea.

Nevšední pozornosti dětí i dospělých se těšil poslední v Československu sériově vyráběný dvouplošník C-104, nebo unikátní exponát Z-37, zemědělským původem Turbo Čmelák, který ve vojenské verzi nesl název Turbo Military. „Proto má dnešní akce podtitul Military den Kunovice. Krátce po jejím slavnostním zahájení jsme letadlo vytlačili z vrat hangáru a lidé jej měli poprvé příležitost vidět ve zbarvení, v jakém původně létalo," vysvětlil šéf leteckého muzea.

Evakuace zaměstnanců a zákazníků v obchodním centru ve Zlíně Malenovicích
Policie evakuovala obchodní centrum ve Zlíně. Poplach vyvolala fotopast

Velkým lákadlem pro návštěvníky byl na jinak veřejnosti nepřístupné stojánce aeroklubu TU-154M takzvaný Naganský expres. Ten doputoval do Kunovic z letiště Praha Kbely pozemním transportem. Takzvaný třídenní Velký přelet na vzdálenost 383,1 km skončil 25. září 2016 a byl téhož dne zapsaný Agenturou Dobrý den Pelhřimov do České databanky rekordů.

Aero klub Luhačovice -  letadla, klubovna, hangár, parkoviště... Nové zázemí
Nové letiště začalo fungovat u Luhačovic

„Lidé mohli jen zvenčí posoudit, jak práce na jeho zkompletování probíhají. Do interiéru letadla však přístup neměli. Snad se toho dočkají v létě příštího roku," naznačil Martin Hrabec. Přesun tůčka do muzea bude podle něj akcí Kulový blesk. Než se na betonový základ do muzea dostane, musí v zimě pořádně zamrznout, aby se nezabořil do terénu, ale také všechny letouny z expozice musí být na čas vystěhovány.

Kunovický Czech Sport Aircraft uvedl na trh své 600- sté letadlo
Kunovický výrobce letadel prodal již 600 kusů. Plánuje i otevřít školu

Zájemci z řad veřejnosti se mohli podívat na areál aeroklubu, letiště, ale také pěkně z výšky i na Kunovice a Uherské Hradiště a okolí. Třeba v rámci retro akce z L-410 Turbolet, který byl určen pro regionální dopravu. Oblíbenou kratochvílí dětí byla soutěž ve sbírání nábojnic, paintball, přehlídka vozidel hasičů a jejich ukázka při vyprošťování raněných osob z hořícího auta a podobně. V areálu Slováckého aeroklubu byla k vidění statická letadla, ukázky leteckých modelářů, vojenská technika, dobové vojenské tábory či simulátory.

Z Aircraft Industries, a.s. vypravili další čtyřistadesítku. Letoun L 410 UVP-E20 s výrobním označením 2734. Ilustrační foto.
Nejistota: přesune Aircraft veškerou výrobu do Ruska?