Propuštění se odehrálo přesně v den, kdy vyšetřovatelům skončila lhůta pro to, aby mohl být Michal Redl ve vazbě kvůli ovlivňování svědků. Došlo k tomu poté, co se dohodl se státním zástupcem Adamem Borgulou na zaplacení kauce, píší Seznam Zprávy.

V minulých dnech se na svobodu dostal i další stíhaný podnikatel Zakaría Nemrah, bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček nebo někdejší ekonomický ředitel DPP Matej Augustín.

V kauze je obviněna víc než desítka lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Kauza se na veřejnost dostala v polovině června po policejním zásahu, při kterém kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prohledali mimo jiné prostory na pražském magistrátu včetně kanceláře tehdejšího náměstka primátora Petra Hlubučka (tehdy STAN) či v budovách dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Kvůli kauze odstoupil ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík, europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti s Redlem v hnutí pozastavil členství. S mužem se scházel i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek, který následně také rezignoval.

Zatím poslední, kdo kvůli kontaktům s obviněným rezignoval, je místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Byla terčem kritiky kvůli tomu, že Nemrah byl svědkem jejího muže na jejich svatbě a je také kmotrem jejího dítěte.