Jednu část expozice tvoří figurální výjevy z výuky staroslověnštiny, druhou tvoří čtyři vitríny, v nichž jsou umístěny repliky a kopie z archeologických nálezů z oblasti Starého Města, Modré a Uherského Hradiště a ve třetí části jsou velkoformátové fotografie z natáčení filmu Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, který režíroval Petr Nikolaev. První a třetí část zmíněného filmu byla ve čtvrtek ve skanzenu promítnuta.

Výstava by měla vtáhnout zejména školáky do vyučovací hodiny staroslověnštiny. „S bráškou jsme si sedli do jedné z lavic a zkusili rydly psát svoje jména do voskových tabulek ve staroslověnštině," svěřila svůj zážitek Daniela Klouparová z Brna. Podotkla, že o Cyrilu a Metodějovi a Velké Moravě se učila v právě skončeném školním roce, tedy ve čtvrté třídě základní školy.

Svůj stánek rozbalilo ve skanzenu Centrum Veronica Hostětín. „Prezentujeme zde naše projekty. Kupříkladu certifikovanou přírodní zahradu, pasivní dům, kořenovou čistírnu odpadních vod a obecní výtopnu na biomasu.Lidé tu mohou ochutnat naše sirupy v kvalitě bio, které jsou slazené třtinovým cukrem, ale i mošty různých příchutí," uvedla Eliška Balharová, zaměstnankyně Centra Veronica Hostětín.

Kovárna, která sloužila pro natáčení filmu Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, se proměnila v ekostan Hnutí Brontosaurus. Návštěvníci zde dostali řadu informací o uvědomělé domácí spotřebě, nakupování v supermarketech, dobrovolnických aktivitách v rámci Programu památky a příroda, ale také o prázdninách s Brontosaurem.