Přestože podobných lidí, ochotných pomoci, není na Uherskohradišťsku mnoho, je možné, že se podobné aktivity brzy rozšíří. „Spolupracuje s námi majitel řeznictví pan Chýla, se kterým jsme se dohodli na dodávce teplých polévek pro azylové domy v Uherském Hradišti a Starém Městě. Jídlo bychom tam mohli začít dodávat zhruba ve druhé polovině února,“ vysvětlil ředitel Oblastní charity Uherské Hradiště Jiří Jakeš.

Miroslav Chýla tvrdí, že pomoc potřebným je pro něj samozřejmostí. „Viděl jsem, že něco podobného dělá i jeden z podnikatelů v Brně. Moje společnost se zaměřuje na výrobky ze zabijačky a mě se často stává, že například všechnu polévku neprodám. Tu pak musím vylít do kafilérie. Proto ji chci navařit víc a čerstvou pak nabídnu lidem v azylových domech,“ vysvětlil Chýla. Podnikatelem, který Chýlu inspiroval, je Richard Hošek. Ten nabízí bezdomovcům „meníčka“ zdarma, nebo jen za symbolický poplatek. To, že ho kontaktoval Slovácký deník, považoval za příjemné. „Pozitivní ohlasy mě jen pomáhají v další charitativní aktivitě,“ poznamenal Hošek.

Podobné aktivity vítají i majitelé a provozovatelé restaurací, kteří o podobné pomoci lidem bez domova zatím ještě neslyšeli. „Vůbec nic jsem o tom neslyšel. Ale když tak nad tím přemýšlím, není to špatný nápad. Jídlo mi na konci dne zůstává, a tak zjistím, za jakých podmínek bych mohl jídlo lidem bez domova dodávat. Je možné, že se do podobné věci pustím,“ zamyslel se Radek Jílek z Uherského Hradiště.

Jídlo od Miroslava Chýly by se mohlo dostat k zhruba šedesáti lidem, kteří obývají azylové domy v Uherském Hradišti. Teplou polévkou by nepohrdl ani bezdomovec, který se představil jako Jirka. „Takovou věc neodmítne nikdo. Kde mám brát peníze na jídlo? To je jasné, že bych si teplou polívku dal. Kde ji budou dávat?,“ zajímal se muž, který většinu svého času tráví na ulici nebo v opuštěných stavbách Slovácké metropole.

Čtěte také:

názor redaktora Olega Kapinuse Chvályhodná inspirace