Vyslouží si přezdívku Zabiják? Toulavý medvěd, který poslední týdny řádí v regionu, se nyní pohybuje na Hostýnsku. Bohužel i zde zabíjel ovce.

"Včera ho několik svědků vidělo pohybovat se v okolí Trojáku,“ upřesňuje starosta obce Rajnochovice Antonín Uhřík.

Za oběť mu právě tam padly v noci na sobotu dvě ovce a poničil zřejmě také včelín. Lidé z Rajnochovic a okolí se tak oprávněně obávají o majetek i bezpečnost.

„Běháme večer pro chleba do Lhoty a jsou tam po cestě ovečky. Tak to už raději běhat nebudeme,“ uvedla na facebooku například Pavlína Rohanová.

KROMĚŘÍŽSKÉ FARMÁŘSKÉ TRHY SI BUDUJÍ TRADICI. Nabídka stánkařů, ale i zajímavý doprovodný program přilákalo v sobotu na Hanácké náměstí v Kroměříži mnoho návštěvníků, především pak rodiny s dětmi.
Letos naposledy Hanácké náměstí v Kroměříži ožilo Farmářskými trhy

Medvěd do naší přírody patří, problém je ale v tom, že tento jedinec se podle odborníků chová nepřirozeně. Ztratil plachost, nebojí se přiblížit k lidským obydlím a často napadá ovce a kozy.

Ty ale nesežere, jen mezi nimi napáchá fatální škody. Na medvěda je proto už několik dní nastražena speciální odchytová klec.
Starosta Rajnochovic má nyní starost o bezpečnost obyvatel.

„Vím, že je to obtížné ho odchytit, ale už to trvá poněkud dlouho,“ říká Antonín Uhřík.

„Varování o pohybu medvěda v okolí jsme vyhlásili místním rozhlasem,“ dodává.

Uvedl také, že podle jeho informací ředitelům základních škol v okolí rozesílal Odbor Životního prostředí z Bystřice pod Hostýnem varovné emaily, aby situaci raději probrali s dětmi.

Město Bystřice pod Hostýnem upozorňuje veřejnost, aby zvážili pohyb v lesnatém terénu.

„Další pohyb zvířete lze těžko odhadnout,“ podotýká Hana Jedonová z Městského úřadu Bystřice pod Hostýnem.

Nezbývá tak nic jiného než čekat zda se medvěd chytne do nastražené klece. Místo na jeho políčení musí zůstat však v tajnosti.

„Je možné, že bude na jednom místě a za pár dní ji přemístíme. Kdyby gradovalo medvědovo chování a došlo by k dalším událostem, přistoupíme k uspání nebo odstřelu,“ ubezpečuje František Šulgan z CHKO Beskydy.

Veřejnost zároveň nabádá, aby informace o pohybu šelmy lidé hlásili.

Minulý týden byl zaznamenán pohyb medvěda v obci Rajnochovice a v obci Osičko, v okolí betonového plotu společnosti Čepro. Následně byl zaplašen a utekl zpět do lesa směrem k hotelu Šaumburk (Zubříč).

„Další pohyb zvířete lze těžko odhadnout. V případě zaznamenání výskytu zvířete kontaktujete prosím odchytovou skupinu,“ vybídl František Šulgan.

Listiny, mince a větvičky kočiček, to jsou předměty, které odhalili ve věži kostela v Morkovicích při její letošní rekonstrukci.
Tři století starý nález ve věži kostela