„Spolu s manžely Vystrčilovými jsem v pátek 17. května byla na procházce kolem lesa nad Uherským Brodem na Rubaniskách. Tam jsme si najednou všimli zvířecích stop, které nám přišly jako medvědí, takže jsme odsud velice rychle odešli pryč,“ řekla Deníku Alena Bartošíková.

Zajímavé podle ní bylo, že stopy vedly od lesa směrem do pole.

„Ze stop bylo patrné, že zvíře nešlo, ale dělalo skoky,“ doplnila Broďanka svůj zážitek.

Stopy vzápětí nafotila a za krátko se snímek dostal do rukou Martinu Tomeškovi z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Ten je vyhodnotil a potvrdil, že jde o stopy medvědí a s velkou pravděpodobností se jedná o zvíře totožné s tím, které se motalo kolem Lopeníka.

Hradišťské piváky na Masarykově náměstí
Hradišťské piváky zaplní náměstí. Co vás čeká?

„Je docela zajímavé, že jde o Rubaniska nad Uherským Brodem. Daleko od Lopeníku to sice není, za týden tuto vzdálenost medvěd v pohodě ujde, ale překvapuje mě ta lokalizace, že se to zvíře cpe k městu,“ konstatoval Martin Tomešek.

Upozornil však, že zcela jistě nejde o stejného medvěda, jakého na sklonku minulého týdne spatřili na Zlínsku u Lhoty a u Klečůvky. „Jedná se o úplně jiné zvíře,“ dodal ochranář.

Klikatost trasy pochodu šelmy dokládá informace od starosty Starého Hrozenkova Milana Vaculíka.

„Dostal jsem uprostřed minulého týdne informaci, že medvěda viděli turisté motat se také v katastru naší obce, a sice v lokalitě Kotňa, pod Fráňovcem,“ prozradil hrozenkovský starosta.

Podle všeho by se mohlo jednat o plachého medvědího zatoulance, jenž zatím není nebezpečný.

Uherskohradišťská nemocnice
Uherskohradišťská nemocnice bude mít novou kuchyni

„Nikdo doposud žádné škody nenahlásil,“ uvedl Martin Tomešek. To ovšem podle něj neznamená, že je bezpečné se k medvědovi přibližovat.

„Stále platí, že šelmu zaplašíme křikem a hartusením,“ doplnil ochranář.

Milan Vaculík se přiznal, že obyvatele své obce před medvědem nijak nevaroval, ani na něj neupozorňoval. Považuje to totiž za zbytečné.

„Nikoho jsem nechtěl hlášením děsit a ani jinak na tu situaci obracet pozornost. Znáte lidi, nakonec by se někteří mohli třeba i rozhodnout, jít šelmu stopovat. Koneckonců medvěd v našem katastru nebyl poprvé, a určitě ani naposled, stejně tak jako jiní predátoři, kteří jak k nám nepozorovaně přijdou, tak i odejdou,“ konstatoval Milan Vaculík.

Případné škody na hospodářských zvířatech po útoku predátora stát jejich majitelům proplácí a zároveň poskytuje dotace na zabezpečení stád proti velkým šelmám z Operačního programu Životní prostředí.

JUBILEUM. Už sto desáté oslavil Orel na Velehradě a Modré.
Zdař Bůh, stodesetiletý, ale stále mladý Orle