Návštěvníci si festival pochvalovali, radnice však od obyvatel Vizovic přijímá stížnosti.

Policisté řešili desítky krádeží, kdy škody dosáhly stovky tisíc korun. „Policisté ve dne i v noci hlídali nejen stany, ale i auta. Při práci jsme používali i dalekohledy pro noční vidění,“ uvedla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Dodala, že kromě problémů s podnapilými lidmi neměli policisté hlášeny vážné případy.

Od čtvrtka se ale rovněž nezastavili zlínští záchranáři. „Jen během sobotního dopoledne jsme do Vizovic vyjížděli více než k deseti případům. Nejčastěji se jednalo o kolapsy, ale i úrazy a opilost,“ uvedl mluvčí Záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan.

Spokojeni s festivalem byli jak samotní organizátoři, tak i rockeři. „Je to tu vynikající. Už jsem na druhém ročníku a jsem fakt spokojená,“ sdělila Lenka Doležalová z Chrudimi. Podle Martiny Beneševé z pořádající agentury Pragokoncert letos na festival zavítalo přibližně stejně návštěvníků jako vloni. „Přesný počet budeme znát za několik dní,“ uvedla Benešová.

Méně nadšeni už byli Vizovičtí. Radnice přijala několik stížností od místních obyvatel. „Lidem z blízkého okolí vadí zejména hluk, takže budeme řešit, zda příští ročník nebude pouze do půlnoci. Hodně stížností máme i na parkování,“ uvedl místostarosta Vizovic Jaroslav Burkart.

Radnice se musela vypořádat i s dalšími problémy. Město totiž doslova zaplavily odpadky. „Na úklidových pracích se podílí dvacet lidí a počítáme, že bychom město mohli vyčistit do středy. Bohužel kvůli vysokým teplotám se z areálu začal linout zápach tlejících odpadků, takže dnes budeme s hygieniky řešit, co s tím,“ sdělil. Potíže nastaly i se stanováním. Rockeři totiž kempovali, kde se dalo. „Měli jsme vyčleněno celkem šest ploch, abychom zabránili návštěvníkům stanovat u nedalekého sídliště Štěpská, což se nám podařilo. Ale přesto se v okolí nádraží vyskytlo pár stanů. Pokud jsme jejich majitele zastihli, odstěhovali se, ale ve většině případů to bylo nemožné,“ konstatoval místostarosta.

Přesto podle slov místostarosty má festival pro Vizovice i přes tyto problémy veliký význam. „Je to akce celoevropského rozsahu, takže pro nás je to obrovská reklama pro turisty. A my doufáme, že se k nám lidé budou vracet nejen kvůli festivalu, ale zejména do Vizovic jako takových,“ vyslovil místostarosta přání.

Rocker: Ze spaní v autě bolí záda, ale stojí to za to

Vizovice/ Až z Poděbrad přijel Jiří Pazdera spolu s dvěma přáteli do Vizovic užít si rockové nálady na Masters of Rock. „Letos už je to třetí ročník, na který jsem přijel,“ začal vypravovat rocker.

Tři stovky kilometrů, které musel ujet, pro něj nejsou žádná dálka. „Už jsme tu byli ve čtvrtek na Rage a pak jsme se vraceli zpět do Poděbrad a přijeli jsme sem znova v pátek,“ popisuje. Z jeho tranzitu se na pár dnů stal pojízdný dům. „Máme tu vše, co potřebujeme. Je tu vařič, takže jídlo si děláme sami a spíme přímo tady,“ ukazuje na vnitřek svého nákladního vozu, který teď sloužil jako ložnice. „Za ty dva dny, co tu jsme, už nás z toho spaní bolí záda, ale holt to musíme nějak vydržet,“ říká odhodlaně Jiří Pazdera. Kapely, které na festivalu vystupují, totiž podle něj i za ta bolavá záda stojí. „Moc na festivaly nejezdím, maximálně tak na menší koncerty, ale Vizovice si opravdu nenechám ujít,“ pochvaluje si rocker.

Bohužel i on se stal jedním z těch, kteří byli na festivalu okradeni. „Dal jsem si k ochrance u vchodu uschovat kapesní nůž, a když jsem si ho přišel vyzvednout, tak už tam nebyl ani ten pracovník a ani můj nůž,“ směje se Pazdera. A podle něj, pokud se nestane nic, co by mu jeho plány překazilo, Masters of Rock navštíví i příští léto.

Přečtěte si také:

Vizovice: na festival se chystá 20 000 fanoušků

Masters of Rock začíná, Vizovice plní fanoušci

Rockový festival má na kontě první krádeže

Masters of Rock lidé vítají i proklínají

Traktor přejel nohy spícímu rockerovi