Jaroslav Polišenský přijel na pole do Martinic ze Zlína. O samosběru česneku se dozvěděl od kamaráda. „Byl tady už v pondělí a moc si ho pochvaloval. Tak jsme si to taky nemohli nechat ujít. Vzali jsme si asi pět kilo, budem vařit česnečku a dělat pomazánky,“ plánuje a těší se zákazník.
V posledních dnech nebývale vyhledávané pole obhospodařuje rodinná farma Krajča. Česnek pěstuje na ploše přibližně půl hektaru, odhadovaná sklizeň činí několik tun. Kromě toho farma pěstuje také cibuli či brambory.
Česnek ale nyní hraje hlavní roli. Na poli ho postupně dozrává šest odrůd. A zájemců o čerstvou plodinu je tolik, že farmáři dokonce musí od pátku 30. června do úterý 3. července vyhlásit přestávku. „Zájem je opravdu velký. Musíme samosběr na pár dní přerušit, než dozraje další česnek,“ vysvětluje František Krajča.
Kilo česneku vyjde na 110 korun
Samosběr uspořádala farma vůbec poprvé a enormní poptávku ze strany zákazníků tady registrují už od pondělí, kdy odstartoval. A jinak tomu nebylo ani ve čtvrtek, kdy k poli nedaleko Martinic přijížděla auta už od ranních hodin.
Kilogram česneku s natí vyjde při samosběru na 110 korun. A je to právě nízká cena a čerstvost, co si lidé nejvíce pochvalují.
A jak takový samosběr funguje? Česnek z pole vyorává speciální kombajn zapřažený za traktorem. Stroj vytváří více než dvoukilové svazky česneku, které si lidé nasbírají, nechají u pokladny zvážit a následně zaplatí.