Vedení města totiž zvažuje přemístění točny. Záměr představilo na společném fóru, které se uskutečnilo v polovině května v Mařaticích mezi zástupci radnice a tamními občany. „V blízkosti točny má vzniknout nová obytná zóna. Městský architekt proto předložil variantu, ve které je součástí těchto prací i posunutí točny směrem k rozhledně na Rovnině," vysvětlil Mařaťan Stanislav Mikula. Mařatická točna dráždí obyvatele příměstské části, ale i řidiče městské hromadné dopravy už řadu let.

„Její povrch je velmi nerovný, nájezd na ni směrem od cesty je špatný. Hrozí až poškození autobusu," poznamenal řidič pouličky, který požádal o zachování anonymity. Na jízdu po točně si stěžují také cestující. „Řidič tam musí jet krokem, a i tak v autobuse všichni nadskakujeme jako bychom jeli po poli. Zarážející je, že tento stav trvá už řadu let a přitom by vyrovnání terénu a oprava točny nemusely znamenat žádné závratné výdaje. Nepřehledné je tam i parkování osobních aut a dopravní značení," tvrdí mařatický důchodce Miroslav Hanák.

Zástupci hradišťské radnice změnu polohy točny připouští, ale zároveň upozorňují, že její přemístění předpokládá územní studie pouze rámcově. „Tuto možnost nabízí prozatím jen územně plánovací podklad, nikoliv investiční záměr nebo podrobný projekt," vysvětlil mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma. Točna by se podle předběžného záměru odsunula až za hřbitov na rozcestí Vinohradské ulice a cesty k Rovnině.

„Městská autobusová doprava by se tak poněkud přiblížila k lokalitě mařatických vinohradů, kde má také řada obyvatel města trvalé bydliště. Autobusové zastávky před vstupem u hřbitova samozřejmě budou zachovány," dodal Jan Pášma. Na místě původní nevzhledné panelové točny a okolních městských pozemcích je pak plánováno kapacitní parkoviště pro osobní vozidla návštěvníků hřbitova," vysvětlil Pášma. Datum, kdy by se točna mohla „stěhovat" vedení města nezná. Na opravu té stávající už tedy téměř jistě nedojde.

„Oprava se odkládá v souladu s dalšími záměry v dotčeném území, například budování příjezdové cesty k sídlišti Hliník II. a výstavbě parku Rochus," podotkl před časem starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský. Svou úlohu podle něj sehrávají v tomto případě i finance z rozpočtu. Město v současné době totiž upřednostňuje spíše projekty, které je možné financovat z externích zdrojů.