„Milí přátelé, s velkým smutkem v srdci vám chci říct, že Pán si k sobě povolal mou milovanou manželku Barunku Halodovou. Ač do poslední chvíle statečně bojovala, její nemoc se ukázala zákeřnější a silnější," sdělila na sociální síti smutnou zprávu veřejnosti rodina statečné maminky dvou malých holčiček – dvojčátek. Stalo se tak paradoxně jen krátce před hodovým víkendem v Polešovicích, kterého by se Barbora Halodová jinak nepochybně zúčastnila. Kroj byl totiž její život. Společně se svým manželem se v minulosti několikrát chopili rolí stárků, pravidelně se účastnili Slováckých slavností vína v Uherském Hradišti a krojovanou měli také svoji svatbu v roce 2008.

Žena podstoupila transplantaci kostní dřeně

Jako blesk z čistého nebe však do jejich života zasáhla Barbořina nemoc v podobě akutní leukémie. Letos v dubnu se manželé rozhodli požádat veřejnost o pomoc při hledání vhodného dárce kostní dřeně. Na základě toho se v našem regionu i za jeho hranicemi rozjela kampaň nebývalých rozměrů, kterou podpořilo množství organizací, škol i politiků. Ačkoliv čtyřiatřicetiletá maminka koncem srpna nalezla vhodného dárce a podstoupila transplantaci kostní dřeně, zpráva z posledních dnů šokovala všechny. „Do této kampaně jsme se jako obec rovněž zapojili, finančně i jinými formami podpory nejrůznějších sbírek, ale to je samozřejmě v tuto chvíli vedlejší. V každém případě je nám to hrozně líto, všem nám to připomíná, jak moc je choulostivé naše zdraví," vyjádřil se starosta Polešovic Michal Zapletal.

Důležité je najít vhodného dárce včas

O úspěšné léčbě leukémie dle odborníků rozhodují především vhodný dárce kostní dřeně a čas. „Takový dárce musí mít s nemocným co nejvíce shodných takzvaných transplantačních antigenů. Jeho nalezení však není jednoduché. Navíc je velmi důležité, najít dárce včas. Ani transplantace, která přijde v pokročilé fázi nemoci, tak nemusí být úspěšná," vysvětlila Jana Navrátilová z hematologicko-onkologického oddělení fakultní nemocnice v Plzni, která má zároveň na starosti koordinační centrum Českého národního registru dárců kostní dřeně. Nejrychleji se dárce podle jejích slov daří vyhledávat právě v národním registru dárců, ten je ale na druhou stranu stále ještě velmi malý. Proto je tak nutné jej stále rozšiřovat. To potvrdila také Zdenka Wasserbauerová, která má na starosti zápis do registru dárců ve Zlínském kraji.

Bohatý registr dárců zachrání životy dalších lidí

„Zhruba 75 transplantací je úspěšných, o čemž svědčí jiné příběhy i z našeho regionu. Z tohoto důvodu je nutné registr dárců stále rozšiřovat, aby se do něj hlásili noví a noví uchazeči. Bohatý registr dárců napomůže tomu, aby se v budoucnu v jiných případech vhodní dárci co nejdříve našli," vyzvala veřejnost Zdenka Wasserbauerová. A to by si nejspíš přála i samotná maminka z Polešovic. „Chtěla bych, aby můj příběh pomohl i ostatním lidem, kteří se najednou ocitnou v mé situaci," sdělila optimistickým hlasem před několika měsíci Slováckému deníku sama Barbora Halodová. Poslední rozloučení s ní se uskuteční v sobotu 17. října ve 14 hodin v kostele sv. Petra a Pavla v Polešovicích­.

Související 

Dobrá věc se podařila. Nemocná žena získala od vhodného dárce kostní dřeň 

Díky příběhu nemocné maminky z Polešovic nabídli svou pomoc tisíce lidí

VIDEO: Mladá maminka z Polešovic hledá dárce kostní dřeně

Orlové hledají dárce kostní dřeně pro mladou maminku