Při osmadvacátém rodinném programu, který nesl název Přečíst si to musíme, ilustrovat zkusíme, se dívenky přenesly do světa knižních ilustrací.

„Zavzpomínaly jsme si na nedávnou výstavu české malířky a ilustrátorky Heleny Zmatlíkové, která měla být inspirací pro vlastní tvorbu děvčátek v galerii," uvedla Marie Martykánová, pracovnice oddělení Galerie Slováckého muzea a autorka rodinného programu.

Nejprve došlo na čtení krátkých úryvků z pohádek, teprve pak se malé kreslířky pustily podle svých představ do výtvarného doprovodu toho či onoho výňatku z pohádky, připraveného Marií Martykánovou. Všechny holky se snažily, aby jejich ilustrace učinily texty srozumitelnější a vysvětlovaly je.

Tvořivý dvouhodinový dýchánek v galerii vyvrcholil v dětském ateliéru vernisáží.

„Na rodinném programu nejsem s dcerou Terezkou poprvé a moc se nám ty, kterých jsme se v Galerii Slováckého muzea zúčastnily, líbily," pochvalovala si Hradišťanka Hana Petřeková.

Její osmiletá dcera ilustrovala úryvek z pohádky Eduarda Petišky Birlibán. „Kresbička se jí moc povedla," pochválila malou tvůrkyni Marie Martykánová.

„Na rodinný program do galerie jsem s děvčátky z Dětského domova Bojkovice přijela poprvé. Ony totiž velice rády kreslí, tak jsem si řekla, ať zkusí být alespoň na chvíli ilustrátorkami. Určitě zase někdy do muzejní galerie přijedeme," ujišťovala Yvetta Dolinová.