„Za posledních deset let se zrušila jediná knihovna, a to ve Svárově, kde pro ni nebylo nalezeno žádné vyhovující místo," uvedl Radovan Jančář, ředitel Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti. Právě tato velká knihovna poskytuje těm malým služby, což znamená i to, že si mohou pravidelně obměňovat portfolio knih. Do výměnného fondu přibývá každým rokem zhruba tři tisíce knih.

Ve Veletinách pořádají cestopisné besedy

„Jde o to, že literatura, která se přečte, by zbytečně ležela v knihovně a postupuje dál. Až několikrát za rok si přijedu, vyberu knížky, jakmile jsou přečtené, zase je vrátím," řekla Monika Cimalová z veletinské knihovny, kterou má na starosti už šest let. „Určitě se knihovnám bude dařit dál. Děláme besedy, díky kamarádům, kteří cestují, je možné občas udělat nějaký cestopisný večer. Je potřeba v knihovně dělat i nějaký doprovodný program," dodala.

V Hostějově chodí do knihovny chalupáři

Starostka Hostějova Antonie Vaculíková je jednou z těch, kteří se na malé obci knihovnu snaží udržet. „Bez aspoň symbolické finanční podpory to ale nejde. Jsme malá obec, čtenářů není mnoho, vždycky se musí najít někdo, kdo se tomu bude aspoň jednou týdně věnovat. Chtěla jsem, aby tu knihovna byla vždycky, tak jsem ji jednu dobu dokonce vedla já. Čtenářů moc nemáme, ale u nás si chodí v pátek navečer do knihovny půjčovat knihy i chalupáři," řekla Antonie Vaculíková.

Ředitel Knihovny BBB: knihovna by měla být místo, kam lidé rádi chodí

Jak potvrdil Radovan Jančář, drtivá většina starostů chod knihoven podporuje. „Myslím, že jsou pro obce stejně důležité jako školy, ale budoucnost je na starostech a místních knihovnících, aby dokázali z malé vesnické knihovny vytvořit místo, kam budou lidé rádi chodit. Knihovny dnes nejsou jen o půjčování knih, ale především místem setkávání. Pro malé knihovny je velmi důležité zapojit se do akcí, které ta která vesnice pořádá," dodal.

Malé knihovny mají otevřeno třeba jen jednou týdně, ale s jejich činností bývají spojeny i další akce, například různé soutěže, výlety a přednášky. Starosta Veletin Tomáš Trtek si myslí, že pokud je knihovna vedena kvalitně, neměla by do budoucna mít problém, podporu na obci najde vždycky.

Knihovna v Žítkové má dokonce webové stránky

Ani v další malé knihovně v Žítkové nemají o její budoucnost obavy. Knihovnu vede Věra Blahová, která vedle toho ještě na obecním úřadě uklízí. Kumulovanou částečnou funkci obec hradí. Přestože knihovna má jen dvě desítky registrovaných čtenářů, má i své webové stránky, které za finanční podpory obce budou v příštím roce rekonstruované.

Nejvíce se na malých obcích čte tzv. ženská literatura. „Knížky si chodím půjčovat hlavně v zimě, až už není tolik práce. Čtu ráda romantické knížky," řekla Edita Šopíková z Žítkové.