VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Maková, ze žluté sodovky, pudinková. Soutěž o nejlepší buchtu Slovácka vyhrál vinař

Téměř dvě sta gurmánů a degustátorů se sešlo v dopoledních hodinách v prostorách hradišťské Slovácké tržnice. V sobotu 13. května však nepřišli ochutnávat víno či slivovici.

13.5.2017
SDÍLEJ:

Recept na pudinkovou bábovku Tomáše Bukvalda je uveden v článku.Foto: Deník / Trubačík Vojtěch

Na dvacet soutěžících jim u svých stanovišť nabízelo tradiční buchty, často vyráběné podle starých rodinných receptů. První ročník soutěže O nejlepší Slováckou buchtu nakonec vyhrál Josef Kozumplík z Blatničky pod Svatým Antonínkem. Jeho malinový cvíboh a buchta ze žluté limonády předčily všechny ostatní.

„Mně samotnému chutnají především kynuté buchty, takže přestože jsem soutěžil, měl jsem také svého favorita, kterému jsem dal hlas. Byl jsem dnes navíc mile překvapený zájmem, jak ze strany návštěvníků, tak ze strany samotných domácích pekařů,“ sdělil Josef Kozumplík, který byl zároveň spoluorganizátorem premiérového ročníku klání slováckých buchet.

Na půdu Slovácké tržnice se svou pudinkovou bábovkou vyrazil také Tomáš Bukvald z Boršic. „Zaujala mě pozvánka na soutěž, která se objevila na internetu, tak jsem neváhal a přihlásil se. Sám peču velice rád, ale dodnes jsem dělal buchty pouze pro rodinu, maximálně na oslavu známých. Na soutěž mám připravenou velice jednoduchou, ale výbornou bábovku, na kterou jsem recept získal od babičky,“ popisoval Tomáš Bukvald.

První tři ocenění tak získali památní diplomy a dárkové koše. Josef Kozumplík navíc obdržel putovní keramickou trofej. Ze soutěžních lístků byl nakonec vybrán ještě jeden návštěvník, který získal poukaz na víkendový pobyt pro dva do Dvoru pod starýma horama.

Pudinková bábovkaIngredience:
6 vajec, hrnek cukr krystal, šest pudinků vanilka, jeden prášek do pečiva, sklenice oleje, polévková lžíce kakaa
Postup: Vejce spolu s cukrem vyšleháme. Do vyšlehaných vajec přidáme šest pudinků, jeden prášek do pečiva a sklenici oleje. Polovinu směsi vylijeme do formy na bábovku a do druhé poloviny přidáme kakao. Po rozmíchání kakaa ve směsi vylijeme i druhou polovinu do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů po dobu dvaceti až pětadvaceti minut.

Autor: Vojtěch Trubačík

13.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Míkovický košt vína
20

V Míkovicích chutnali rekordních 531 vzorků vín

Ilustrační foto
11

Epidemie chřipky ve Zlínském kraji graduje

Školáci z Kunovic získali tisíce pro umírající

Uspořádali jarmark, provozovali vánoční kavárnu s cukrárnou a zahráli divadlo. Výtěžek pak sečetli a věnovali uherskohradišťské Charitě. Řeč je o žácích Základní školy Červená cesta v Kunovicích, kteří na dobročinné účely získali více než deset tisíc korun.

Sportovci tleskají Ledecké. Američanka chce znát její DNA

Skvělá, senzační, báječná. Jen samá superlativa se snáší na adresu české zlaté medailistky Ester Ledecké. Přečtěte si, jakým zůsobem jí skládají hold slavní čeští i světoví sportovci.

On-line rozhovor s primářkou hematologie

Proč pořád neumíme na 100% vyléčit leukémii? Jak je těžké získávat dárce? Jaký zájem o práci s krví? Nejen na to se můžete ptát primářky Jany Pelkové z Hematologicko – transfuzního oddělení v Krajské nemocnici T. Bati a ve Vsetínské nemocnici. Otázky můžete pokládat již nyní, Jana Pelková vám bude odpovídat ve středu 21. února od 10 do 11 hodin na našem webu.    

Na Modré se zabydlují šlechtění pratuři, předci domácího skotu

O něco živěji je od úterního večera v areálu Archeoskanzenu a Živé vody na Modré. Pro širokou veřejnost tam přibyla další atrakce.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT