„Asi před půl rokem zmizelo naproti našim obchodům pouliční světlo, které od té doby nikdo nenahradil. I díky tomu pak byli pachatelé schopni ukrást několik obrazů, přestože se výlohy galerií nachází v blízkosti poměrně frekventované silnice. Jednoduše je nikdo ve tmě nezaregistroval," vysvětloval majitel Galerie Sova Leoš Filipi důvody, proč by mohly halogeny pomoci při bránění jeho majetku.

Na laxní přístup Hradiště i městské policie si stěžovala poslední oběť lupičů, majitelka starožitnictví na Otakarově ulici v Uherském Hradišti Irena Uhlířová. „Aby se pachatelé dostali do obchodu, museli opakovaně hodit cihlou do výlohy, která byla z bezpečnostního skla. Moc dobře přitom vědí, že právě naše ulice není dobře osvětlena a ani zde nemíří žádná z městských kamer, což je chyba," dodala Irena Uhlířová.

Podle mluvčího uherskohradišťské radnice Jana Pášmy je však velmi zjednodušující spojovat vykradení galerií s veřejným osvětlením. „Tím však neříkáme, že tamní stav světel je absolutně bez vad. Prostor v ulici Otakarova je už delší dobu vnímán městem jako nedostatečný vstup do centra, proto už nějaký čas jednáme o jeho celkové rekonstrukci včetně lepšího osvětlení," dodal Jan Pášma.

Související 

Po týdnu zmizely v Hradišti další obrazy

Na Nový rok vykradli v Hradišti Galerii Sova. Zmizely obrazy Zdeňka Červinky