„Kvůli špatnému počasí o Vánocích samozřejmě ztráty budou. Je fakt, že ušlé tržby už jen ztěží nahradíme," vysvětlil provozovatel Ski Parku Stupava Luboš Orel. Tomu se v prosinci jako jedinému na Slovácku podařilo svoje středisko zprovoznit. Návštěvníci si jej mohli užívat deset dnů, o Vánocích však kvůli vysokým teplotám opět osiřel. Sněžná děla se naplno rozjela až s prvními mrazy těsně před koncem roku. První povánoční lyžaři pak mohli znovu sjíždět stupavský svah v sobotu dopoledne. V těchto dnech se ve Stupavě lyžuje zhruba na třiceticentimetrové pokrývce.

Takřka současně začala chrlit bílou hmotu sněžná děla také v Osvětimanech. Tamější provozovatelé by rádi přivítali první návštěvníky nejpozději na Tři krále. „Je to škoda, přes Vánoce byli prázdniny, lidé doma a natěšeni na začátek sezóny. Teď už je po svátcích, lidé v práci a jen víkendy nám tržby nezachrání. To bychom museli fungovat někdy do půli března, což je dost nepravděpodobné," povzdechl si Miroslav Červenka z lyžařského areálu v Osvětimanech.

Jarní teploty o Vánocích nepřekvapily provozovatele sjezdovky na Břestku Zdeňka Mendla. „My jsme na to víceméně zvyklí. Už si ani nepamatuji, kdy jsme naposledy na Vánoce jezdili. Zasněžujeme zhruba od Silvestra, za ideálních podmínek bychom se mohli rozjet do deseti dnů," vzkázal Zdeněk Mendl.

Naopak do zasněžování se prozatím nehrnou ve zbrusu novém areálu Ski centrum Bílé Karpaty. Důvodem jsou úsporná opatření v souvislosti s vodou. „Techniky máme dost, jen vody ne. Chvíli počkáme, až trochu vymrzne zem a případně napadne trochu víc sněhu a do toho vystříkáme vodu, kterou máme k dispozici," vysvětlil provozovatel areálu Jaromír Sýkora. Zároveň však informoval, že už v příštím roce by mohly začít práce na zvýšení kapacity zásobárny vody tohoto lyžařského centra. Svah Lopata na úbočí Mikulčina vrchu na Lopeníku prošel v posledních měsících úpravami za zhruba 30 milionů korun. Díky tomu nabídne 600 metrů dlouhý svah a dva zbrusu nové vleky o kapacitě 900 a 600 lyžařů za hodinu. Nakolik významné období pro provozovatele lyžařských areálů jsou právě nedávno skončené vánoční svátky, shrnul za všechny Jaromír Sýkora. „Říká se, že polovina tržeb bývá do Silvestra, tu druhou by pak měl dodat zbytek lyžařské sezóny," naznačil Jaromír Sýkora lakonicky.

Jedinými provozovateli lyžařského svahu na Slovácku, které nechávají klidně spát i silné mrazy, jsou ti ve Strání. Tamější lyžařský svah Štrbáň je totiž zcela závislý na přírodním sněhu. „Bez vánočního provozu to snad nějak přežijeme, jsme na to víceméně zvyklí. Ale jinak jsme připraveni. Jakmile nasněží, můžeme za půl dne jezdit," uvedl za provozovatele svahu ve Strání Josef Janovský.

Stejně jako správci lyžařských center, čekají na zprovoznění vleků sami lyžaři. „Mám nějaké nové doplňky výstroje, tak bych si je rád vyzkoušel," naznačil Roman Vávra z Uherského Hradiště.