Lyžaři najdou po roce takřka všechno při starém, největší změna by měla nastat na Mikulčině vrchu ve Ski centru Bílé Karpaty.

To dlouhodobě sužuje nedostatek vody potřebné pro umělé zasněžování, což by se letos mohlo změnit.

„Čtyři roky jsme nevydělali ani korunu, majitel zatím do areálu jen investuje. Během tohoto týdne bychom ale měli začít s navyšováním hráze, čímž se výrazně zvětší objem nádrže,“ prozradil správce areálu Petr Kroča.

Zatímco doposud měli na „Mikulčáku“ k dispozici jen 1000 kubíků vody, po úpravách by to v ideálním případě mohlo být až 3500 kubíků.

„Nemohli jsme si dovolit začít zasněžovat před vánočními svátky, protože kdyby přišla obleva, byl by sníh pryč a my bychom mohlo odpískat zbytek sezony. Náš sen je lyžovat přes svátky, teď by se to snad mohlo povést. Ale záležet bude pochopitelně hlavně na počasí,“ připomenul Petr Kroča klíčový faktor.

Bříza šla k zemi.
Vítr na Slovácku vyvracel stromy. Hradiště zavřelo hřbitovy

Stejně jako ve Ski centru Bílé Karpaty, kde ještě budují nové přístřešky pro převlékání školáků, i v dalších středicích se momentálně pilně pracuje na kontrolách vleků, roleb a dalšího technického zázemí.

Provozovatelé rovněž sečou svahy či provádí drobné terénní úpravy.

První lyžaře zřejmě, jako obvykle, přivítá Stupava.

V loňském roce se tam začalo lyžovat už na konci prvního prosincového týdne, a pokud nebude příroda vyloženě proti, podobně by tomu mělo být i letos.

Připravena budou i dvě nová děla, jejich celkový počet se vyšplhá už na šestnáct, což je na Slovácku suverénně nejvíc.

„Chceme mít sjezdovku zase o něco rychleji pod sněhem,“ vysvětlil přikoupení děl majitel lyžařského střediska Lubomír Orel, který už na konci minulé sezony využíval novou rolbu a přes léto zrekonstruoval vlek číslo dvě, na kterém preventivně vyměnil celý pohon včetně elektroinstalace.

Ilustrační foto.
Dušičky ještě nezačaly a na hřbitovech už se krade

„Momentálně všechno seřizujeme, chytáme sjezdovku, čistíme děla. Zasněžovat můžeme, až teplota klesne ke třem stupňům pod nulou,“ dodal Lubomír Orel.

Kvůli navýšení cen všech vstupních komodit, zejména energií, dojde na Stupavě k mírnému zdražení.

Deset jízd teď místo 110 korun bude stát 120.

Stejnou částku zaplatí milovníci lyžování na Břestku, v Osvětimanech o deset korun méně.

Pracovníci tamního areálu měli nejvíce práce s úpravou nádrže.

„Museli jsme ji celou vypustit, momentálně zpevňujeme kameny břehy,“ prozradil provozovatel areálu Miroslav Červenka.

Také zde by rádi stihli odstartovat sezonu před svátky.

„Lidé jsou po lyžování hladoví, je to důležitá část sezony. Vloni jsme začali těsně před Vánoci, lyžovalo se asi na třech čtvrtinách svahu, těsně po Novém roce pak na celé sjezdovce. Když by to letos bylo podobné, byli bychom spokojení,“ doplnil Miroslav Červenka.

Podívejte se na večerní lyžování na Stupavě

Pomoci k úspěšnému startu by mělo i čtvrté dělo, které mají v Osvětimanech zapůjčené na zkoušku.

Jedno takové mají i v Břestku, kde by s celkovým počtem tří děl a čtyř sněžných tyčí rovněž chtěli zažít Vánoce na lyžích.

„Už se nám to nějaký rok nepovedlo, proto jsem letos objednal tuhou zimu, tak snad to vyjde,“ poznamenal s úsměvem provozovatel Zdeněk Mendl.

Na břesteckém svahu plánují rozšířit půjčovnu vybavení.

„Bude se jednat o použité věci, snažíme se totiž zpřístupnit lyžování začátečníkům. Aby to nelezlo moc do peněz, vyjde půjčení lyží jen na stovku na den,“ sdělil Zdeněk Mendl.

Za zimní počasí se modlí ve Strání, tamní lyžařský areál Štrbáň je totiž odkázán na přírodní sníh.

„Předloni se nelyžovalo vůbec, vloni pouze jeden den, pak nám sníh uplaval. Věříme, že to letos bude lepší,“ přeje si správce areálu Jan Janovský.

Ilustrační foto
Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend