Přes čtyřicet z nich se v sobotu svojí řemeslnou dovedností prezentovalo v hradišťské Redutě na IX. ročníku přehlídky Slovácko v tradici.

Na ní k nim přibyli čtyři další výrobci, kteří ochrannou známku Tradiční výrobek Slovácka převzali: Marek Jahoda Ze sadu, producent džemů a sušeného ovoce, včelař Jindřich Pilát, Ivana Fibichrová, která peče vlčnovské koláčky a Pavlína Pelikánová, vyrábějící přírodní kosmetiku z bylin, které si sama sbírá v chřibské přírodě.

„Do projektu Tradiční výrobek Slovácka jsem se chtěla přihlásit již vloni, ale ten správný čas přišel až letos, kdy jsem přihlásila ručně vyráběné přírodní bylinné masti. Je pro mne velkou ctí, že bylinné masti z mé dílny oslovily odbornou komisi a získaly tak zmíněnou ochrannou značku,“ neskrývala radost šestatřicetiletá Pavlína Pelikánová z Velehradu.

Bylinkám se věnuje od dětství, které často trávila u svých prarodičů v Bzové na úpatí Moravských Kopanic.

„Výrobou vlastních bylinných výrobků jsem se však začala zabývat až po narození synů. Jako maminka jsem pro ně chtěla jen to nejlepší,“ svěřila se paní Pavlína.

Samotná značka Tradiční výrobek Slovácka vznikla před deseti lety jako projekt Regionu Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu a zaručuje především kvalitu, vazbu na slovácký region, tradiční postupy ve výrobě a v neposlední řadě šetrnost k přírodě.

„V letošním roce se rozšířily řady držitelů zmíněné značky o další čtyři šikovné řemeslníky, čímž se počet výrobců s touto známkou vyšplhal na číslo 77. Těší nás, že se stále více lidí navrací k tradičním postupům a řemeslu,“ řekl nadšeně Stanislav Blaha, předseda Regionu Slovácko, starosta slovácké metropole a poslanec Parlamentu ČR.

Certifikát o udělení ochranné známky byl podle manažerky projektu Lenky Durďákové až dosud platný pouze dva roky.

Třicet lidových tvůrců převzalo v Redutě osvědčení na pět let.

„Po pěti letech musí každý držitel ochranné známky předložit své výrobky k posouzení etnografické komisi, která zhodnotí, jakým způsobem se řemeslná dovednost tvůrce vyvíjí a zda si jeho výrobky udržují tradiční rysy a původ Slovácka,“ vysvětlila manažerka projektu.

Přehlídku lidových tvůrců umocnilo vystoupení cimbálovky Hora, Popovjánku, Popovjanu a dívčího sboru Jarabina.

Na své si v Redutě přišli i milovníci krajových specialit, jakými byly vdolečky, patenty, perníčky, sušené ovoce, škvarkové krajance i zelníky, ale také vyznavači vinného moku.