Na nejvyšších postech by mohli teoreticky stanout i Libor Lukáš (ODS) či Vratislav Mynář (SPOZ).

„Krajský výkonný výbor mě sice nominoval na pozici lídra, definitivně o tom ale bude rozhodnuto až 24. srpna," upozornil Antonín Seďa. Vedle klasických bodů programu, jako jsou zastavení ekonomické recese a podpora podnikání a zaměstnanosti, zmínil i jeden konkrétní.

Náskok komunistů

„Jako bývalý letecký konstruktér vnímám, že kraj opomněl podporu technických oborů a technického školství. Tady bychom mohli být nápomocni," věří sociálně-demokratický poslanec, podle kterého ovšem bude zásadním úkolem oslovit voliče, kteří mají velkou nedůvěru v politiku obecně.

Komunisté mají oproti konkurenci mírný náskok, neboť svého lídra určili již před měsícem. „Tehdy jsme navrhovali rozpuštění sněmovny a začali jsme se připravovat na předčasné volby," vysvětlil Vladimír Koníček. „Kampaň bude velice krátká, my jsme připravení. Dá se říct, že volební program máme tak z 95 procent hotový. Pro mne bude jedním z jeho hlavních bodů napravení církevních restitucí, protože tak, jak byly udělány, je to špatně," nechal se slyšet poslanec za KSČM.

Starostu Strání Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL), pro kterého by mohly být předčasné volby vstupenkou do vysoké politiky, se nám včera nepodařilo kontaktovat, jeho mobilní telefon byl nedostupný. Podobné to bylo i u poslance za ODS Jaroslava Plachého. Jeho strana kandidátku ještě sestavuje, předseda regionálního sdružení Libor Lukáš již dříve řekl, že nevylučuje zapojení nadstranických osobností, kandidovat do Sněmovny by měli také úspěšní starostové.

U TOP 09/STAN se očekává, že je v kraji povede předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík. „Krajský výbor ještě nezasedl, oficiálně lídr znám není, rozhodnuto bude příští týden," uvedl krajský manažer TOP 09 Emil Sedlařík. I on však připustil, že jde jen o formalitu.

Čekají na prezidenta

Hotovou kandidátku nemá ani Strana práv občanů zemanovci (SPOZ). „Není definitivně vyřešeno, jestli pan Mynář (předseda krajské organizace a kancléř prezidenta pozn. aut.) bude na kandidátce, nebo ne. Čekáme na doporučení pana prezidenta," řekl včera Lubomír Nečas, krajský místopředseda SPOZ a hejtmanův náměstek. Pokud bude Sněmovna v úterý rozpuštěná, do týdne by kandidátka zemanovců měla být podle jeho slov vyřešená.

Jasno ještě nemají ani zelení. „Máme vytipovaná jména lidí, kteří se osvědčili, i tipy na lídry. Sejdeme se příští týden," poznamenal předseda jejich krajské organizace Vilém Jurek.

Krajská organizace Věcí veřejných bude doporučovat grémiu VV, aby strana nesestavovala samostatnou kandidátku. „Doporučíme šest až sedm lidí pro nějaké hnutí," prohlásil krajský předseda Miroslav Malchar. Kandidáti by podle něj měli být známi v pátek.