Potvrdil to třeba přední vinařský specialista Pavel Vajčner ze Znojma. Podle něj, ale i dalších vinařů, k tomu přispělo pěkné počasí, které se vyvíjelo podle vinohradnických zákonitostí.

„Letošní vína mají velmi vysoké a příjemné cukry, které dosahovaly pozdních sběrů, výběrů z hroznů a z bobulí,“ pochvaluje si šestačtyřicetiletý Pavel Bartošek, který má vinný sklep na Velehradě. „Je tam harmonie mezi kyselinou a cukrem, tudíž letošní ročník bude velice dobrý. Dá se srovnávat s ročníky 1997, 2003 a 2007,“ dodal Bartošek.

Souhlasně mu přikyvoval další velehradský vinař, dvaasedmdesátiletý Vojtěch Luža. „Úroda mohla být ještě lepší, kdyby se mé vinici vyhnuly jarní mrazíky. Kvalita ale všechno vynahradila. Pro některé vinaře bude možná u určitých vinných odrůd problémem menší obsah kyselin,“ připustil Luža s tím, že šikovný vinař tento problém technologicky zvládne.

„Co se týká úrody hroznů, patřil letošní rok k těm nejlepším. Hrozny byly školní příklady jednotlivých odrůd, nádherně vyvinuté a zdravé. Kvalitativně to byl mimořádný ročník. Oznámkoval bych ho dvěma podtrženými jedničkami,“ mne si ruce znojemský vinař Pavel Vajčner.

Hrozny podle něj dozrály do cukru, který vinaři potřebovali. „Vidím v těch hroznech a mladých vínech velký potenciál do příštího roku. Mohl by to být mimořádný ročník v bílých i červených vínech,“ dodal Vajčner.

Za pravdu mu dal i buchlovický vinař František Hrňa, který si od červených a bílých vín slibuje, že budou nadprůměrně dobrá. „Budou aromatická a svěží,“ míní Hrňa.

Hroznům se podle vinařů vyhnuly i nemoci, takže nebylo třeba vinici tak často stříkat proti plísním. V neposlední řadě úrodu nezničili ani špačci. „Zdravotní stav hroznů jako suroviny byl výborný. Protože nebylo houbových nemocí, ušetřil jsem na nákladech za postřiky. Chyběl ale déšť,“ svěřil se Zdeněk Psotka ze Zlechova, který se vinařině věnuje třicet let.

Jeho zlechovský kolega Břetislav Jakubík se k letošní úrodě hroznů zdráhal vyjadřovat. „Z mého pohledu ji mohu těžko hodnotit, protože mám ještě spoustu hroznů ve vinicích. Z nich budu lisovat ledové víno, takže čekám na mrazy, aby bobule promrzly,“ poznamenal Jakubík. Z prvních vzorků, které jsou už hotové, ale pociťuje menší obsah kyselin ve vínech. „O úrodě a kvalitě hroznů budu hovořit, až z nich budu mít v sudech víno,“ dodal s úsměvem.

Podle vinařů se neočekávaně dobrá úroda hroznů a jejich kvalita neprojeví na nižší ceně vína. Ta bude zhruba stejná jako loni. „Důvodem je nízká efektivita výroby hroznů a vína v posledních letech. Letošní rok by tento výpadek měl nahradit,“ vysvětlil Luža.