„Děti si užily na jednotlivých stanovištích s hrami, společně jsme také poctivě obešli stánky, i když jich mohlo být i víc. Jen škoda, že jsme se nedostali na exkurzi do moštárny, nepodařilo se nám trefit ten správný čas. Tak jsme si alespoň nakoupili bio mošty," popsali své dojmy manželé Molnárovi, kteří dorazili ze Slovenska.

Typický nápoj přitom, jak se zájemci dozvěděli, vzniká velmi jednoduchým způsobem. „Naše ovoce nefiltrujeme, nepřibarvujeme, nepřislazujeme a neředíme. Díky kombinaci specifických podmínek i šetrnému přístupu k pěstování a ošetřování sadů se daří zdejším zemědělcům vypěstovat ovoce bez nutnosti použití chemického ošetření," řekl jednatel hostětínské moštárny Radim Machů.

Kromě prostor moštárny se mohli návštěvníci projít také po přírodní zahradě centra Ekocentra Veronica, vyjít si na vyhlídkovou stezku Naokolo Hostětína nebo nahlédnout na náměstí, kde své zboží na deseti stáncích nabízelo dvanáct prodejců. Se Slováckými koláčky dorazil například Bronislav Kotlaba.

„V rámci Farmářských slavností tu prodáváme poprvé. Návštěvnost trhů je ale ve srovnání s hostětínskými Jablečnými slavnostmi o něco slabší," zhodnotil Bronislav Kotlaba.

Doprovodný program tvořila jak ochutnávka regionálních jídel, které pod rukama kuchařů vznikaly přímo na místě, tak hudební vystoupení country kapely Lofoši.