Podle majitele vinařství Jaroslava Vaďury přitom až devadesát procent letošní sklizně bylo možno zařadit do kategorie pozdní sběr. „Nejedná se o definitivní konec sezóny, stále ještě ve vinicích máme Ryzlink rýnský či Frankovku. Z hlediska kvality se nicméně jedná o stejnou kategorii, jakou sbíráme po celou letošní sezónu, kde se cukernatost hroznů pohybovala okolo dvaceti až čtyřiadvaceti stupňů. Lze tedy říct, že ačkoliv hodně hlav pomrzlo, to co zůstalo, zůstalo kvalitní," hodnotí sezónu při jednom z posledních vinobraní Jaroslav Vaďura.

Nicméně první láhve z letošní úrody hroznů se k zákazníkům dostanou nejdříve před letními prázdninami příštího roku. „To, co se bude prodávat jako sudové, mohou zákazníci ochutnat už na jaro. Stáčené do lahví se toto víno dostane na pulty obchodů nejdříve v červnu," dodal Jaroslav Vaďura.