V průběhu července a srpna se tam v osmi táborových turnusech vystřídá na 120 dětí ze Slovácka, Zlínska, Prahy, ale také z Belgie a USA. Role tetiček, tedy vedoucích, se o třetím turnusu ujala tajemnice Regionu Slovácko (jednoho z organizátorů akce) Lenka Durďáková, spolu s Jarkou, Kristýnou a praktikantkou Natálií.

Pokud by si někdo myslel, že náplň a zábava dětí u tetiček v Parku Rochus patří nenávratně do propadliště dějin, velice by se mýlil.

Jednoduše. Rodiče přivážejí do tábora na Rochus každý den ráno své ratolesti a odpoledne se pro ně zastavují. Stejně jako klasické tábory, je i tento příměstský koncipovaný tak, aby zahrnoval co nejširší spektrum aktivit v prostředí, které děti baví.

Zde na Rochusu malí táborníci pronikají do tajů života na dědině v minulém století. Zjišťují, jak se vyrábí hrábě, z hlíny cihly, keramická miska či z pedigu podložka pod hrnec.

„Poznaly jsme, jak se vaří marmeláda z meruněk a rybízu, byly při přípravě těsta na chleba, upečeného v rozehřáté hliněné peci. Bylo toho mnohem víc, co nás tetičky naučily,“ svěřují se dvanáctiletá Klára Šišáková z Hradčovic s desetiletou Terezkou Krejčiříkovou z Jarošova.

Letní filmová škola v Uh. Hradišti. Ilustrační foto.
Na LFŠ zavítá Noční král z Hry o trůny i režisér kontroverzního Kléru

V táborových krojích vítají kluci a holky pod chalupou z Boršic znalkyni bylin a léčivek Veroniku Mergentalovou, která jim vypráví o léčivé síle rostlin.

„Jsem velmi překvapená, kolik toho děti znají, kolik léčivek na Rochusu dokážou nasbírat,“ chválí bylinkářka táborníky.

Nadšení z pobytu neskrývá devítiletá Natálka Muller z USA.

„Na táboře jsem se svojí mladší sestrou Amy a bratránkem Davídkem. I když každý rok jezdíme na prázdniny k babičce a dědečkovi na Slovácko, zde na táboře jsme poprvé. Škoda, že v USA, v okolí mého bydliště žádný podobný tábor neexistuje,“ poznamenává Natálka, těsně před odletem zpět do svého domova za Atlantským oceánem.

Výměna tavících pánví ve sklárnách ve Strání
Ohnivá operace! Ve sklárně Květná měnili tavicí pánve