ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) je lehká mozková dysfunkce, která způsobuje hyperaktivitu s poruchou pozornosti.

Letní kemp pro hyperaktivní školáky pořádá občanské sdružení Unie Kompas již třetím rokem. Zábavnou formou se děti učí lépe komunikovat a spolupracovat s dalšími lidmi, zvládat své emoce, koncentrovat se na určitou činnost a relaxovat.

Díky specialistům vydrží déle než dva dny

Tyto děti často zažívají ústrky od svých vrstevníků i nepochopení ze strany učitelů a vedoucích. „Na běžném táboře dítě s touto diagnózou obvykle nevydrží déle než dva dny. My se snažíme děti poznat už na schůzkách před odjezdem. Víme tak, kdy se dostávají do konfliktů, co na ně platí,“ řekla psycholožka Janina Zemanová.

Do kempu se letos chystá 12 chlapců, dohlížet na ně bude devět dospělých - psycholog, sociální pracovníci, speciálně vyškolení dobrovolníci. „Jednotlivcům se můžeme věnovat více, než je tomu na velkých táborech. Děti nejsou nuceny do všech činností, podporujeme jejich nápaditost,“ řekla ředitelka Unie Kompas Martina Stavjaníková.

Honzík: Vždycky se perfektně vyřádím

Výchova dětí s ADHD je náročná, rodiče uvítají, když si na pár dní od svých potomků odpočinou. „Tyto hyperaktivní děti, jako je náš Honzík, je hodně těžké zabavit. A já, když jsem od něj slyšela, jak je z tábora nadšený a viděla i video, které nám po táboře dali, tak se mi to taky moc líbilo,“ pochvalovala si dvaatřicetiletá maminka devítiletého chlapce Jana P. ze Zlína. „Vždycky se tam perfektně vyřádím, “ dodal syn Honza, který jede letos na tábor potřetí.

Unie Kompas je jediná organizace ve Zlíně, která dlouhodobě pracuje s dětmi s ADHD. Pořádá pro hyperaktivní školáky nejen tábory, ale rovněž víkendové akce v průběhu roku a každotýdenní setkávání skupiny dětí s psycholožkou. „Od letošního podzimu bychom chtěli organizovat společné schůzky dětí, rodičů a psychologa,“ plánuje Stavjaníková.