Cílem dohody je, aby práce na jedinečném areálu byly pružnější, než když se na řízení podílely tři instituce. Klíčové samozřejmě bude sehnat potřebné peníze, financovat peníze ze zdrojů muzea je nemožné.

„Návštěvnost muzea má být zhruba 14 tisíc turistů ročně, příjmy ze vstupného za stejnou dobu jsou tak kolem 650 tisíc korun. Při plánovaných nákladech nebude nejspíš snadné takovou akci zaplatit," myslí si Tomáš Marek, který situaci kolem Leteckého muzea bedlivě sleduje.

Slovácký aeroklub už údajně rozjel intenzivní jednání. „Zakládáme speciální účet pro výstavbu hangáru a zároveň začínáme oslovovat sponzory. Máme již několik příslibů zajímavých finančních částek," prozradil člen aeroklubu Martin Hrabec.

„Prioritou je pro nás co nejrychlejší zastřešení alespoň těch nejvzácnějších exponátů, dlouhodobě pak většiny z nich. Zároveň bychom v nejbližší době sbírku rádi rozšířili minimálně o dva další kusy," představil plány pro nejbližší období zástupce Slováckého aeroklubu Petr Váverka. 

Velký hangár pro deset až patnáct letadel by měl stát zhruba deset milionů korun, celková investice by se pak vyšplhala na 55 milionů.

Zastřešení letadel je důležité hned z několika důvodů. „Všechny exponáty jsme schopni z prostředků muzea opravit do sedmi let. Nicméně když investujeme peníze na opravu letadla, které stojí pod širým nebem, je to neefektivní," vysvětlil David Mikulášek, který s aeroklubem na budoucích plánech úzce spolupracuje.

„Bohužel také nové exponáty, o které usilujeme, se nám nepodaří získat bez zastřešení," doplnil Petr Váverka.

Nezbytným krokem ke stavbě hangáru je podle jeho slov získat do vlastnictví aeroklubu pozemky pod muzeem. Ty jsou v majetku města Kunovice. Zda je tamní radnice aeroklubu do vlastnictví nějakou formou převede, je prozatím otázkou budoucnosti.

Kunovice pozemky zatím jen zapůjčí

„Právě v těchto dnech město rozhodlo, že do konce roku 2015 pozemky aeroklubu poskytneme do bezplatné výpůjčky, ať na nich hospodaří. Poté zastupitelstvo vyhodnotí, co bude dál," konstatoval místostarosta Kunovic Pavel Vardan.

Chátrající letadla neunikla pozornosti poslance Antonína Sedi, který se zúčastnil pondělní prezentace projektu LMK. „Je důležité, aby se záměry aeroklubu a města Kunovice doplňovaly a nebyly v rozporu. Bez vlastnictví pozemku pro aeroklub nemá vypracovávání nějakých dlouhodobých výhledů smysl. Navíc bez hangáru je také oprava exponátů neefektivní," prohlásil Antonín Seďa, který je profesně dlouhodobě spjat s leteckým průmyslem.

Jestli se aeroklubu dostane pomoci od Zlínského kraje, není jisté. „Pokud by letadla byla ve vlastnictví kraje či jsme byli provozovatelem muzea, byla by situace jiná. V současnosti je to pro nás cizí majetek a finanční podpora je o to složitější," vyjádřil se Ladislav Kryštof, člen Rady Zlínského kraje.

Se situací v muzeu se při své nedávné návštěvě seznámil i ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek. „V muzeu je řada zajímavých exponátů a zasloužilo by si lepší podmínky. Podíváme se na možné formy pomoci, nicméně zatím je předčasné hovořit o tom, jakou bude mít podobu," uvedl.