Na světě je totiž projekt zásadní změny podoby Leteckého muzea, které je považováno za jeden z největších unikátů Moravy. Kunovické Letecké muzeum totiž nabízí prohlídku letadel, z nichž některá už se nikde na světě prakticky nevyskytují.

„Ano, takové návrhy jsou zpracované. Bylo by ale předčasné mluvit o podrobnostech, protože detaily ještě nejsou vyjasněné. V první fázi bychom chtěli zbudovat na místě stávajícího Leteckého muzea velký hangár, kde bychom letadla mohli schovat před nepřízní počasí. Teprve pak podle finančních možností zvážíme další možnosti modernizace. Finanční náklady ani datum zbudování hangáru bych zatím nechtěl uvádět, přesná čísla ještě neexistují," podotkl prezident Slováckého aeroklubu Stanislav Sklenář.

Radost nad plány kunovické radnice netají letecký fanda Michal Švihálek z Uherského Hradiště. „Je to výborný nápad, kunovické muzeum si takovou péči určitě zaslouží. Vím, že podobné plány existovaly už zhruba před dvaceti lety, kdy nějaký investor měl zájem koupit jedno z tamních letadel a chtěl za to i muzeum zastřešit. Tehdy z toho ale sešlo. Věřím, že město Kunovice tentokrát dotáhne záměr do konce," těší se Michal Švihálek.

Starostka Kunovic Ivana Majíčková připomíná, že kvůli uložení exponátů na otevřené venkovní ploše je muzeum v neutěšeném stavu a modernizaci už nutně potřebuje.

Exponáty, které jsou vystaveny povětrnostním vlivům, chátrají.

„Nechali jsme si zpracovat studii nového, moderního pojetí Leteckého muzea. Ta řeší zastřešení letadel na volné ploše, ale i vybudování hangáru, ve kterém by měly být umístěny nejstarší exponáty, jejich jednotlivé komponenty a doplňky. Ve vstupní části by mělo být vytvořeno důstojné zázemí pro návštěvníky, pracovníky muzea i pro milovníky letectví, parašutismu i leteckého modelářství," uvedla starostka Majíčková.

Dodala, že není ve finančních možnostech města realizovat projekt za zhruba 120 milionů korun z vlastních prostředků. „Chci se obrátit na Zlínský kraj i na firmy zabývající se letectvím, abychom společně našli cestu, jak zachránit Letecké muzeum v Kunovicích.

To má podle mého názoru nadregionální význam, neboť připomíná bohatou historii leteckého průmyslu v naší republice," sdělila starostka Kunovic.

Letecké muzeum se po zastřešení dočká možná i nové expozice věnované parašutismu a významnému rodákovi, parašutistovi a válečnému hrdinovi Janu Hrubému. „Máme také k dispozici unikátní sbírku raket, které byly ve výzbroji našich armád, ale bohužel v současné době nemáme prostor pro jejich prezentaci," připomněla starostka Ivana Majíčková.

Letecké muzeum provozuje město Kunovice, tamní Slovácký aeroklub Kunovice a Zlínský kraj ve spolupráci s hradišťským Slováckým muzeem.

Letecké muzeum vzniklo díky leteckým nadšencům Aloisi Hráčkovi a Jiřímu Markovi v letech 19701974. V současné době má muzeum celkem čtyřiadvacet civilních vojenských a civilních letadel, nechybí vrtulníky a letištní příslušenství.