Takzvaný Ultrasonograf nemocnice získala s pomocí Evropského dotačního programu koncem loňského roku. Výhodou metody ultrasonografie spočívá zejména v tom, že si lékaři mohou ještě před samotnou operací udělat mnohem podrobnější představu o tom, v jakém stádiu se nemoc nachází.

„Vyšetření provádíme jen v lokální anestezii, není to sice moc příjemné, ale dá se to bez problémů vydržet,“ sdělil primář plicního oddělení Jiří Tihon.

Jelikož mají lékaři přístroj k dispozici zatím poměrně krátkou dobu, stále se s ním ještě učí pracovat. V plánu mají několik stáží i zahraničních.

„Správně vyhodnotit výsledek je opravdu velice náročné. Obraz je totiž letmý - pacient dýchá, srdce pracuje, nic nestojí na místě a nečeká, až si všechno v klidu prohlédneme,“ vysvětlil primář Jiří Tihon.

Ultrasonografie je docela běžnou výbavou vyšších pracovišť, v okresní nemocnici jde ale spíše o výjimku.

„Chtěli bychom postupem času dosáhnout až na padesát vyšetření ročně, což zhruba odpovídá ročnímu výskytu rakoviny plic na našem oddělení,“ doplnil primář.

Naštěstí počty pacientů s touto diagnózou nyní stagnují. To lékaři přičítají zejména tomu, že lidé přestali tolik kouřit. Právě kouření je totiž pro rozvoj rakovinového nádoru rozhodujícím faktorem.

Ilustrační foto
Opustí hospic Hradiště? Prostory pro něj nemá město ani nemocnice