Můžete v krátkosti připomenout historii kina Máj v Brodě? Jak dlouho už do něj lidi chodí sledovat příběhy?

Kino Máj bylo postaveno v roce 1977, první film který se tu promítal byl O moravské zemi, někdy v únoru toho roku.

A jak Vy jste se dostala k šéfování kina? Jsou filmy Vaše hobby?

Ano! Jak jinak (smích). Někdy v roce 1994 jsem dojížděla do Filmového klubu do Uherského Hradiště a do Zlína, v Uherském Brodě v té době filmový klub nepromítal. Proto jsem se zašla zeptat do kina, jestli by nepotřebovali s filmovým klubem pomoci a asi za týden mě tehdejší pronájemce kina Máj navštívil a rovnou mi nabídl místo vedoucí kina (smích). To bylo neuvěřitelné překvapení!

Lenka Slívová, ředitelka kina Máj v Uherském Brodě.

Podobně jako jiná kina nabízíte nejrůznější programy pro děti, seniory, školy… Je o ně zájem?

Mým největším přáním je, aby si cestu do kina našel úplně každý, cítil se tu dobře a pak se sem často a rád vracel. Aby divák cítil, že ho máme rádi (úsměv). „Od malička v kině" je naše vize šťastného diváka, který nám v kině roste od miminka v Baby Bio se svojí maminkou. Program i způsob promítání je tomuto filmovému cyklu uzpůsoben, kojení, spinkání v sále, kočárky jsou samozřejmostí, hračky, přebalovací pult v dosahu, české filmy bez titulků na přání maminek, které si kino se svými malými ratolestmi užívají docela jinak, než jsme zvyklí. Atmosféra těchto představení je neopakovatelná! Až naši nejmenší diváčci trošku povyrostou, máme pro ně připravený Bijásek, Dětský filmový klub, kde děti asi od tří let mohou pravidelně navštěvovat kino. Bijásek uvádí filmová pásma českých pohádek pro nejmenší, animované i hrané pohádky, premiérové dětské filmy. Svoji inspiraci filmem mohou děti vyjádřit v tvůrčí dílně Malovásku, který je otevřený hodinu před Bijáskem. Kromě kreslení a malování také občas šijeme svoje filmové plyšáky nebo třeba vyrábíme třeba praky či luky… Další období svého života mohou děti a studenti strávit v kině sledováním filmů Zlatého fondu kinematografie, který je zařazený v našem kině do projektu Film a škola. Ten se nám konečně slibně rozjíždí díky spolupráci s místním gymnáziem a Asociací českých filmových klubů. Věřím, že se brzy do tohoto projektu připojí i další střední školy v Uherském Brodě a studenti tak budou mít možnost seznámit se a vidět zásadní filmová díla. Dalším cyklem, kam může divák hledající dobrý film zavítat, je programový cyklus Art kino. Na besedách Cesty jednou měsíčně představují světoběžníci a dobrodruzi svůj způsob cestování po různých koutech světa. K hlavní produkci kina Máj samozřejmě také patří uvádění filmových premiér. No a nejen pro seniory je určen Filmový klub Bio senior, který promítá v odpoledních hodinách. Takže… celý život v kině! A k tomu koncerty naživo, přenosy koncertů živě, taneční workshopy a tak dále.

Co třeba takzvané „artové" filmy, mají v Uherském Brodě své diváky?

Ano, mají, ale není jich mnoho. Od pěti do čtyřiceti diváků. Art promítá dvakrát měsíčně, v programu nabízíme aktuální snímky, které byly oceněny na filmových festivalech, dokumenty, digitalizové kopie světové filmové klasiky a podobně. Vycházíme z aktuální filmové nabídky distributorů artových filmů.

A české filmy – i na ty se chodí? Jaký český film u vás v poslední době zabodoval nejvíc?

Komedie Líbáš jako ďábel, Muži v naději, Láska je láska. Vloni drama Lidice. Na vynikající filmy Ve stínu a Cesta do lesa se bohužel chodilo méně.

Co byly vlastně největší hity posledních let – podobně jako v jiných kinech Avatar či Stmívání?

Ano, Stmívání, Avatar, Titanic 3D, Piráti z Karibiku, poslední díl Harryho Pottera, Doba ledová 4: Země v pohybu a také dětský animák Madagaskar. No a nesmím zapomenout zmínit také regionální divácké hity jakým byl Příběh z periferie Karla Hřiba nebo nyní uváděnou v premiéře zfilmovanou baladu ze Strání Chodíval Matúšek Tondy Reňáka a Smedomy. Tu pro velký ohlas diváků budeme reprízovat 15. prosince i s doprovodným programem CM Husličky a Vlastou Grycovou.

Poznáte například nyní, kdy do kin přišel poslední díl Stmívání, že přichází více lidí?

Určitě ano, na poslední díl Stmívání přišlo mnohem více diváků než na předchozí část.

Co si o tom myslíte – je dobře, že lidi chodí do kina na cokoliv, nebo byste je raději viděla navštěvovat náročnější typ filmů?

Každý divák ať si vybere podle svého gusta! Je to o možnosti moci si zvolit z pestré nabídky programu, a tu u nás divák má. Je na něm, zda se chce „jen" pobavit, zapomenout na všední starosti u jednoduchého příběhu, anebo si volí vědomě jiné filmy, jejichž témata třeba rezonují s jeho životními tématy, nebo s jeho vnitřní citlivostí či s jakýmkoli detailem, který může být pro jeho život nesmírným obohacením… Ale toto je velice široké téma (úsměv).

Dá se říct, jak jste na tom obecně s návštěvností – máte například statistiku naplněnosti sálu?

Návštěvnost kina Máj se po rekonstrukci a digitalizaci výrazně zlepšila. Kino Máj navštíví měsíčně cca 2000 až 3000 diváků, což je velmi slušný průměr. Jsme divákům za tato čísla návštěvnosti velmi vděčni!

Několik menších kin na Slovácku v poslední době ukončilo činnost – například Lípa v Kunovicích. Nemuseli jste o něčem podobném uvažovat i v Brodě?

Naštěstí doba úpadku návštěvnosti kina Máj je dávno ta tam. Koncem roku 2008 a začátkem roku 2009, kdy premiérové filmy přicházely s tříměsíčním zpožděním a už o ně diváci nestáli, návštěvnost stále klesala, také v budově jsme řešili spoustu již neudržitelných závad. Tento stav zvrátilo město Uherský Brod rozhodnutím zrekonstruovat budovu a podpořit digitalizaci kina Máj. Digitalizaci zvuku i obrazu podpořil také Státní fond pro podporu a rozvoj kinematografie Ministerstva kultury a měli jsme vyhráno (úsměv).

V poslední době se rozmohly například přímé přenosy divadel či oper z celého světa. Našly by si takové lahůdky své diváky i u vás? Neuvažujete nad tím?

Několik přenosů máme také na kontě kina Máj, koncert Red Hot Chilli Peppers, přenos divadla Járy Cimrmana, záznamy koncertů The Doors, Led Zeppelin a The Queen. Přenosy nebo záznamy opery a baletu teprve chystáme v roce 2013.

Co chystáte pro své diváky v nejbližší době o Vánocích či v novém roce?

Příští týden v pondělí v pořadí již pátý taneční workshop Lucie Žilkayové Spontánní tanec v kinosále se zataženým hledištěm, ve foyer chystáme na víkend od 14. – 16. prosince Vánoční jarmark se zpíváním koled (Vlasta Grycová a CM Husličky), reprízu zfilmované balady ze Strání Chodíval Matúšek 15. prosince, pak půlnoční uvedení Hobita 13. prosince, nově zfilmovanou Annu Kareninu 20. prosince a spoustu dalších filmových premiér. V novém roce pak muzikál Carmen 3D od 10. ledna záznam koncertu Jimiho Hedrixe Live at Woodstock, pro děti pak Čtyřlístek ve službách krále 31. ledna a další filmové premiéry.

Lenka Slívová

- 43 let

- vedoucí kina Máj v Uherském Brodě, kde pracuje s mateřskými přestávkami od roku 1994

- vystudovala Gymnázium Jana Amose Komenského zaměstnaná byla například v Knihkupectví Archa ve Zlíně

- má dvě dcery

- ráda zpívá a tančí a samozřejmě má ráda film

Autor: Petra Kučerová