Mnoho chlapců a děvčátek přišlo na 17. setkání broučků, jimž byl završen Týden knihoven, v přestrojení za nejrůznější pohádkové postavičky, motýlky, berušky a broučínky.

„Já jsem si byl ve středu v knihovně vyrobit lampionek nejen pro sebe, ale i pro mladší sestru. Stačilo mě k tomu přinést si kulaté krabičky od sýrů. Pomalovaný papír a ostatní potřebné věci k výrobě lampionku mně dala knihovnice," svěřil se dvanáctiletý Mirek Kraváček.

Byl jedním z těch, kteří si vytvořili v tradičních dílničkách knihovny dvě barevné papírové svítilny.

„Od pondělí do pátku si přišlo zhotovit lampiony do dílniček na 150 dětí i dospělých. Kulaté krabičky od sýrů oblepili papírem s ilustracemi broučků z knihy Pavla Bezděčky, které dnes večer zvýrazňují plamínky čajových svíčiček," libovaly si Mirka Čápová s Hanou Hanáčkovou, knihovnice z oddělení pro děti a mládež Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti.

Než tisícehlavý průvod vydal s blikajícími a svítícími lampiony ulicemi města, postarali se o zábavu účastníků berušky a broučínci z uherskohradišťské mateřinky v Husově ulici, dechovka Nedakoňanka a vítězka letošní Loutkářské Chrudimi Hradišťanka Lenka Sasínová, která vtáhla děti i dospělé do pohádky O hloupé huse.

Když padla na slováckou metropoli tma, začal se jejími ulicemi plazit pomyslný had tvořený blikotavými lampiony, který doprovázela dechová hudba Nedakoňanka.

„Byla to moc pěkná akce. Ty nejmenší děti doslova hltaly pohádku Lenky Sasínové, ale hlavně ty svítící nebo blikající lampiony," nešetřila slovy chvály Jarmila Brázdilová, jedna z hradišťských maminek.