Ještě tuto neděli ohradu společně s mláďaty a jejich matkami obýval i jejich otec, teď už ho tam návštěvníci ale nespatří. ,,Museli jsme ho přemístit jinam. Začal totiž na své potomky útočit a hrozilo, že by jim mohl ublížit,“ objasnila mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková. Dodala, že lama vikuňa je typickým obyvatelem náhorních plošin jihoamerických And. Svým vzrůstem patří mezi nejmenší lamy. V dospělosti prý dosahuje výšky kolem jednoho metru a hmotnosti padesáti kilogramů.

„Vysokohorskému prostředí je přizpůsobena především kvalitní srstí. Zajímavostí je, že vlákna její vlny jsou kromě hedvábí nejtenším a nejjemnějším přírodním materiálem,“ upozornila mluvčí. Dospělá vikuňa poskytne jeden kilogram vlny každé dva roky, jedná se tedy o vzácný a drahý produkt.

Potravu vikuní tvoří v přírodě výhradně traviny a byliny. Chovatelé jim proto vyhradili prostorný travnatý výběh. Kromě toho mají ovšem k dispozici seno a také jablka, mrkev, čínské zelí a vitamínové granule.

V kolekci zlínské zoo jsou vikuně zastoupeny teprve krátkou dobu. ,,První kus jsme získali až v roce 2004 z drážďanské zoo a protože chov vikuní není úplně jednoduchý, je pro nás každé narozené mládě značným úspěchem,“ uvedla Bujáčková. Doplnila ještě, že mláďata zde zůstanou asi rok a poté budou umístěna do jiných zoologických zahrad. Skupinku těchto vzácných lam mohou návštěvníci obdivovat ve společném výběhu s pštrosy nandu Darwinovými v jihoamerické oblasti zahrady.

Hana Minaříková