Když se ředitel školy Bedřich Chromek jednoho letního dne snažil zevnitř otevřít vchodové dveře, nešlo mu to. Venku před nimi spal opilec. Jindy zase někdo založil požár klád. Z úrody ve školním sadu pravidelně není vůbec nic, meruňky, broskve nebo jablka leží všechna poházená na zemi. „Kdyby to alespoň snědli nebo odvezli. Ale oni s ovocem po sobě házejí a my to pak ještě uklízíme," kroutí hlavou ředitel Chromek.

Další příklady? Řezbářská díla vytvořená na folklorním festivalu Kunovské léto mají vyškrábané oči, bezdomovecké bivaky se bez zájmu jejich majitelů povalují v křoví, travní porost zase ukrývá dětmi naházené kameny, které ničí sekačky.

Výzva na ceduli u vstupu do parku je sice srozumitelná, ne každý ji ale respektuje.

Kvůli tomu nyní hrozí, že přístup do oblíbeného prostoru zaplněného zelení a lavičkami bude veřejnosti omezen. „Učí se u nás truhláři, kteří mohou vyrobit altánek nebo informační tabulky ke stromům. V takovém případě ale zavedeme návštěvní dobu, která by končila třeba v šest hodin večer, o víkendu by byl park zavřený úplně. Jinak by bylo nové vybavení ihned zničeno vandaly. Lidé se k parku vůbec neumí chovat," uvedl Bedřich Chromek.

Staroměstský starosta Josef Bazala upozorňuje, že do parku denně chodí vyhledávat klid například velké množství maminek s dětmi. „Pokud by se ale stanovila rozumná otevírací doba a zavíralo se kolem šesté, možná osmé hodiny večerní, dalo by se to asi pochopit. Nicméně se obávám, že pokud vandal chce ničit, dokáže uzamčenou bránu přelézt," konstatoval starosta.

Na pořádek v areálu staroměstské střední školy pravidelně, především v noci a o prázdninách, dohlížejí tamní strážníci. Podle jejich velitele Miroslava Noska tam dochází především k drobnému vandalismu. „Místní výlupci zde pijí alkohol, nacházíme po nich na zemi rozbité lahve, nedopalky a znečištěné lavičky. Lámou také větve stromům v ovocném sadu. Demolování budov, rozbíjení oken nebo podobné závažnější činnosti jsme ale zatím neregistrovali," informoval Miroslav Nosek.