Loni byla Květomluva vyhlášena nejlepší ekofarmou roku 2023, čímž navázala na řadu dalších ocenění, mimo jiné v soutěži Nejlepší biopotravina roku. Majitel farmy Radek Fryzelka se pro Deník rozpovídal, jak zde hospodaří a co ho zaměstnává.

Letošnímu dubnu odpovídalo i aprílové počasí. Ovlivnily teplotní výkyvy práci na farmě?

Klimatické změny, které jsou velmi patrné i na Valašsku, nás trápí. Vše je jinak než dříve. Velké výkyvy počasí a extrémy přinesou zemědělství asi obrovské problémy. Pokud jde o nás, jsme velmi malí, pěstujeme okolo 50 druhů rostlin a žijeme v docela zdravé krajině, a tak věřím, že se na změny dokážeme adaptovat.

Ilustrační foto
Obchvat Luhačovic má podporu města, kraje i lázní. Uleví dopravě i pramenům

Přemýšlíte, jak se vyrovnat do budoucna s úbytkem srážek a dalšími změnami, které v posledních letech přináší globální oteplování? 

Už se na to připravujeme, například vybudováním přírodní vodní nádrže nebo úspěšným pěstováním nových plodin, které by v minulosti byly nemyslitelné, například citrónové trávy nebo Agastache Anýzové. Když udeří v rozkvetlé přírodě mrazy, nejde dělat takřka nic. Větší problém s tím mají zemědělci, kteří se zaměřují jen na několik málo plodin, a v případě extrémního počasí pro ně mohou být důsledky fatální.

Prozraďte něco o vašem biotopu, který jste založili před třemi lety?

Jezírko se nachází ve svahu, na místě, na kterém by si asi nikdo nepředstavil přírodní biotop o objemu asi 90 metrů krychlových. Zásobuje ho pouze voda přitékající z bývalé lesní cesty, která dělala při velkých deštích a táních jen problémy. Jezírko neobsahuje žádnou fólii, je utěsněné jen jílem a postavené z materiálu přímo z místa. Jsme s ním velmi spokojení, voda se nekazí, život okolo něho jen bují a hlavně máme nějakou vodu v době největšího sucha.

Hodně se zaměřujete na vývoj potravin pro takzvanou AIP dietu, jako asi jediní v Česku. (AIP dieta se zaměřuje podporu hojení, snižování zánětů a zmírňování příznaků autoimunitních onemocnění, pozn. red.)

Bio potraviny pro lidi s velmi přísnou dietou AIP, která jim pomáhá v boji s některými těžkými autoimunitními nemocemi, na trhu prakticky neexistují. První jsem přišel s nápadem na vlastní bylinkové chleby a krekry. Na vývoj ale nejsme sami, spolupracujeme s několika odborníky, například Lucií Podolovou, nejznámější AIP koučkou u nás.  Sám mám poměrně komplikované autoimunitní onemocnění a tato metoda mi velmi pomáhá, je pro mě důležité a smysluplné se této problematice věnovat. Nyní pracujeme na bylinkových AIP chlebech z mouky z kořenů rostlin, které by si lidé mohli sami péct doma nebo pampeliškových kávách s vitálními houbami.

Budova Magistrátu města Zlína, radnice, náměstí Míru; prosinec 2023
Po vlně nevole se Zlín rozhodl snížit svým obyvatelům daň z nemovitosti

 Celkově se rádi pouštíte do nových věcí. Co se vám v poslední době povedlo?

Podle reakcí zákazníků se nám povedly nové AIP čekankové kávoviny, o které je velký zájem.

A co byla naopak slepá ulička?

Překvapivě malý zájem je naopak o Bylinkávy, které se staly oblíbené jen u kávových experimentátorů a fajnšmekrů.

Jako jedni z mála zemědělců nečerpáte od státu ani od EU žádné zemědělské ani jiné dotace.

Snažíme se naši farmu dobrovolně nastavit tak, abychom se dokázali uživit i bez nich, i když to není vůbec snadné.

Na farmě nabízíte exkurze pro veřejnost. Dokážete odhadnout, kolik lidí se k vám za rok 2023 přijelo podívat?

Na exkurze k nám jezdí jednak zájemci z řad škol, tak nadšenci do ekologického zemědělství i běžní turisté kteří jsou někde v blízkosti ubytování.  Během letní sezony Květomluvu navštíví okolo osmi stovek návštěvníků. Běžná exkurze na farmě probíhá od května do konce září, každý pátek ve 13 hodin.